Iloczyn sinusów z ich sumy
TAK: Suma sinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym jest równa 3√5/5. Oblicz:
−iloczyn sinusów tych kątów
−iloczyn cosinusów tych kątów
12 kwi 18:07
PW: | | a | | b | |
Podnieś sumę sinusów do kwadratu (zapisując sinusy "z definicji" − jako |
| i |
| ) |
| | c | | c | |
i skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
12 kwi 18:23
TAK: Nadal nie rozumiem
12 kwi 18:40
TAK: a
2+b
2=9 i c
2=5 , czyli
a+b=3 i c=
√5
| a | | b | |
| * |
| =  |
| √5 | | √5 | |
Dobrze robię? Jeśli tak to co dalej?
12 kwi 19:17
PW: Suma sinusów podniesiona do kwadratu to
| | a | | b | | a2+2ab+b2 | |
( |
| + |
| )2 = |
| |
| | c | | c | | c2 | |
12 kwi 19:30
Mila:

α,β,− kąty ostre
| | 9 | |
sin2α+2sinα*sinβ+sin2β= |
| ⇔ |
| | 5 | |
| | 9 | |
sin2α+2sinα*sinβ+cos2α= |
| |
| | 5 | |
cosα*cosβ=?
12 kwi 19:33
Mila: ?
12 kwi 23:28