Czworokąt opisany na okręgu
Paweł: Na czworokącie ABCD opisano okrąg. Oblicz cos<BAD, wiedząc, że |AB| = 6, |BC| = 4, |CD| = 5,
|AD| = 8.
12 maj 19:56
Mila:

α+γ=180
cosα=−cosγ
DB
2=6
2+8
2−2*6*8*cosα=100−96cosα
BD
2=5
2+4
2−2*4*5cosγ=25+16+40cosα
100−96cosα=25+16+40cosα
136cosα=59
12 maj 20:54
Paweł: Z czego wynika, że cosα = −cosγ? Co się stało z DB2?
12 maj 21:15
Mila:
y=180−α
cos(180−α) =−cosα wzory redukcyjne.
DB2 z dwóch Δ obliczyłam, są równe, w 5 linijce masz porównanie.
12 maj 21:19
Paweł: Ok, wielkie dzięki za pomoc!
12 maj 21:26
AS: W trójkącie ABC dane są: |AC|=2 pierwiastek z 7, |BC|= pierwisatek z 7 kąt BCA = 120 stopni.
Oblicz długości odcinków, naj jakie dwisieczna kąta BCA dzieli bok AB.
9 cze 17:54
iteRacj@:

Z twierdzenia cosinusów
543 oblicz długość boku AB.
Na podstawie twierdzenia o dwusiecznej
498 oblicz długości AD i DB.
9 cze 18:15