zadania na zaliczenie semestru
humanista: | | 5x | |
1. Wyznacz Df, f(x)= |
| |
| | 5x3+2x2−15x−6 | |
2. Świeży arbuz ważył 4kg. W wyniku przechowywania ilość wody zmniejszyła się z 99% do
98
23%. Jak zmieniła się masa arbuza?
3. Gdy od 5−krotności liczby x odejmiemy jej odwrotność otrzymamy 4. Oblicz x.
4. W sklepie są wafle po 8 i 12 zł za kilogram. Sprzedawca chce z nich zrobić mieszanke w cenie
11 zł za kilogram. Ile wafli z każdego rodzaju powinien zmieszać aby otrzymać 20 kg mieszanki?
| | 3f(94) | |
5. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 i 1. Oblicz |
| |
| | f(−24) | |
6. Dana jest funkcja o wzorze f(x)=
|x|x dla x∊ℛ\{0}. Podaj wzór wartości funkcji f i
narysuj jej wykres.
7. Wiadomo że z 90kg łodyg suchego lnu można otrzymać 8 kg lnianego płótna.
a) Ile kg łodyg potrzeba do wykonania 6 kg płótna?
b) Napisz wzór określający ilość kilogramów otrzymanego płótna lnianego, w zależności od liczby
x kg suchych łodyg wziętych do produkcji.
Bardzo dla mnie ważne zadania. Może od tego zależeć promocja do następnej klasy. Licze na pomoc
matematycznych umysłow, dzięki
12 maj 15:41
pigor: ..., no to np. tak:
1) Df : 5x3+2x2−15x−6 ≠ 0 ⇔ x2(5x+2)−3(5x+2) ≠ 0 ⇔ (5x+2)(x2−3) ≠ 0 ⇔
⇔ 5 (x+25) (x−√3) (x+√3) ≠ 0 ⇔ x ≠ −25 i x ≠ √3 i x ≠ −√3 ,
czyli Df = R \ {−25, √3,−√3 } ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 maj 16:29
pigor: ..., no to np. tak :
2) niech
x= ? kg wafli po 8 zł i
20−x= ? kg po 12 zł , powinien zmieszać
sprzedawca, aby otrzymać 20 kg mieszanki po 11 zł, więc mamy proste równanie :
8x + 12(20−x) = 11*20 ⇔ 8x+12*20−12x = 11*20 ⇔ −4x = −12*20+11*20 ⇔
⇔ −4x = −1*20 /:(−4) ⇔
x = 5 i
20−x = 20−5 =
15 , zatem
Odp. Sprzedawca powinien zmieszać
5 kg wafli po 8 zł.kg i
15 kg po 12 zł/kg. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 maj 16:40
pigor: ..., a jeszcze np. :
2) niech
x=? szukana zmiana masy arbuza, to
1%*4= 113%(4−x) /*300 ⇔ 3*4= 4(4−x) / :4 ⇔
⇔ 3= 4−x ⇔
x= 1 kg. Odp. Masa arbuza
zmalała o 1kg .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) niech
x=? − szukana liczba i
x≠0, to z warunków zadania :
5x−1x= 4 / *x ⇔ 5x
2−4x−1= 0 ⇔ 5x
2−5x+x−1= 0 ⇔
⇔ 5x(x−1)+1(x−1)= 0 ⇔ (x−1)(5x+1)= 0 ⇔ x=1 lub 5x+1=0 ⇔
⇔ x=1 lub x= −
15 ⇔
x∊{1,−15} − szukane
liczby . ...
13 maj 00:03
13 maj 01:43
pigor: ....

niestety nie mogę się zgodzić z tobą, bo to nie jest gotowiec,
po pierwsze nie dla debilnego studenta , bo on ma − jak sądzę − świadomość
i nie powinien taki znaleźć się na studiach), gdzie musi parać się z matmą .
tylko być może dla pozbawionego pomocy ,ucznia(icy) mniej lub bardziej zagubionej(ego)
bo mu mama, babcia itp. nie potrafi pomóc, albo jej(emu) coś odbiło i dotarło do niej(go),
że przecholował(a) , albo ma beznadziejną (ego) matematyczkę(ka), itp. itd .
no i ja daję mu niełatwy, niestandardowy "gotowiec)
nietypowy, krótki itd, itp. , a więc rozwiązania, które wymagają przemyślenia, coś co może go
czegoś nauczy, bo inaczej jeszcze bardziej sobie nagrabi , gdyż nawet debilny(a)
nauczyciel(ka) pozna, że to nie jej(go) robota

i tyle, na więcej szkoda mi czasu.
13 maj 14:24
pigor: ..., a poza tym rozumiem ...

problem
humanistów i tyle.,a więc
humaniści wszystkich ... szkół łączcie się i nie dajcie się ...
nawiedzonym
matematyczkom (matematykom) szkolnym − jestem z wami, ale do czasu, a
już na pewno nie na studiach , jak co niektórzy

. ...
13 maj 14:38
humanista: matko matko dziękuje bardzo, niech wam Bóg w dzieciach wynagrodzi
18 maj 20:00
humanista: pomoże ktoś jeszcze z 6?

z resztą jakoś się uporałem
18 maj 20:19
Krzysiek : Wykresu nie narysuje bo nie umiem tu rysowac .Zreszta jak obaczysz to nrysujesz sobie sam.
| | |x| | | |x| | |
Mamy f(x)= |
| gdzie D=r\{0} zapiszmy to tak y= |
| gdzie D=R\{0} No to z definicji |
| | x | | x | |
wartosci bezwzglednej
| | x | |
1 |x|=x dla x>=0 to nasza funkcja bedzie miala postac y= |
| to y=1 jak widzisz jest to |
| | x | |
funkcja stala a wykres funkcji y=1 potrafisz narysowac (tylko pamietaj ze dla x>=0 )
| | −x | |
2 |x|=−x dla x<0 to nsaza funkcja bedzie miala postac y= |
| to y=−1 a wykres tej |
| | x | |
funkcji tez potrafiesz narysowac (tylko pamietaj ze dla x<0)
jak sobie narysyjesz te dwie linie na wykresie to tam chyba mialao byc (podaj zbior wartosci
funkcji ) to pamietaj z e zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY i odczytaj go
18 maj 21:46