: Proszę nie pisywać w tym temacie, a wszelkie posty by były usuwane przez moderatorów.
Dziękuję.
1. z
2 − 3iz + 3i − 1 = 0
A = 1
B = −3i
C = 3i − 1
Δ = (−3i)
2 − 4 * 1 * (3i − 1)
Δ = 9i
2 − 12i + 4
Δ = −9 − 12i + 4
Δ = −12i − 5
√Δ =
√−12i − 5 // Tego tak nie można zostawić, trzeba policzyć tak, by nie było to pod
pierwiastkiem
z =
√−12i − 5 //
2
z
2 = −12i − 5, teraz układem równań
(x + yi)
2 = −12i − 5
x
2 + 2xyi + y
2i
2 = −12i − 5
x
2 + 2xyi − y
2i
2 = −12i − 5 // trzeba te co urojone do jednego równania, a te normalne
do drugiego
ukł. równań:
x
2 − y
2 = −5
| | −6 | |
2xy= −12 ⇒ xy=−6 ⇒ y = |
| , podkładając do pierwszego równania: |
| | x | |
x
4 − 36 = −5x
2
x
4 + 5x
2 − 36 = 0 //zmienna pomocnicza, t = x
2, można już założyć, że muszą być ≥ 0,
ponieważ w [u[zbiorze liczb rzeczywistych]] coś do kwadratu nie da ujemnej

t
2 + 5t − 36 = 0
Δ = 25 + 36*4
Δ = 169,
√Δ = 13
| | −5 − 13 | |
t1 = |
| = −9, można już odrzucić (zgodnie z założeniami) |
| | 2 | |
no i jest:
t = 4, t = x
2, czyli:
x = 2 lub x = −2 //teraz trzeba wrócić do układu równań i podstawiąjąc do równania:
dla x = 2, y = −3
dla x = −2 y = 3
czyli
√Δ = −2 + 3i lub
√Δ = 2 − 3i, teraz można sobie wybrać jedno z tych równań, bo później
odpowiedzi by się nakładały (byłyby 4 rozwiązania i sie dublowały 2 razy − nie bede sie juz w
to wgłębiać)
√Δ = −2 + 3i
| | 3i − 2 + 3i | | 6i − 2 | |
z1 = |
| = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3i − (2−3i) | | 6i − 2 | |
z2 = |
| = |
| = 3i − 1 |
| | 2 | | 2 | |
11 lut 19:15
: 2. Macierze − pomijam to gówno
11 lut 19:15
: 3. Podać definicje granicje hainego lim
x−>oo f(x) = g.
Korzystając z definicji wykazać, że lim
x−>oo sinx nie istnieje
Wyjaśnienie definicji (pierw trzeba dobrze zrozumieć granice ciągu, żeby załapać o co w tym
chodzi):
http://www.etrapez.pl/blog/granice/granice-funkcji/
| | ∧(dla każdego) | |
limx−>x0 f(x) = g |
| [limn−>∞ xn = x0 ⇒ f(xn) = g] |
| | xn ∊ S(x0) | |
teraz zamiast x
0 podstawić wystarczy
∞:
| | ∧(dla każdego) | |
limx−>∞x0 f(x) = g |
| [limn−>∞ xn = ∞ ⇒ f(xn) = g] |
| | xn ∊ S(∞x0) | |
Jak da się komentarz: Wystarczy znaleźć dwa ciągi x
n' oraz x
n'' dążące do granicy x
0, że
f(x
n') = g
1 oraz f(x
n'') = g
2. Jeżeli końcowy wynik g
1 ≠ g
2 to granica nie istnieje (na
czerwono podkreślone −
dla każdego, tak łopatologicznie "jeżeli znajdzie sie jedną
rzecz, ktora przeczy definicji to nie jest to prawdą. (w tym przypadku brak granicy oznacza
nie prawde, a definicja zakłada istnienie granicy).
| | π | |
xn' = |
| + 2nπ <<< to dąży do ∞, |
| | 2 | |
| | π | |
limn−>∞ f(xn') = limn−>∞ sin( |
| + 2nπ), |
| | 2 | |
funkcja jest okresowa co 2π, czyli pozostaje sin(π/2) =
1 = g
1
| | π | |
xn'' = |
| + 2nπ <<< to dąży do ∞, |
| | 4 | |
| | π | | √2 | |
limn−>∞ f(xn'') = limn−>∞ sin( |
| + 2nπ) = |
| = g2 |
| | 4 | | 2 | |
g
1≠ g
2, komentarz co jest wyżej wszystko wyjaśnia.
11 lut 19:16
: | | 0 | |
4. a) I sposób, (symbol [ |
| ]) |
| | 0 | |
| | ln(2 + sin2x) − ln2 | | | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = |
| | x | | x | |
| | | |
limx−>0 |
| , niebieskie dąży do 1, |
| | x | |
pomarańczowe też (wzory na granice)
II sposób (schematyczny − zawsze zadziała)
| | | | sin2x | | sin2x | | ln(1 + |
| )* |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
limx−>0 |
| // tutaj tym iksem (czyli 1 + |
| | | |
| | sin2x | | | | sin2x | |
"coś" jest |
| ), czyli pozostaje |
| = |
| = 1, to samo |
| | 2 | | x | | 2x | |
wychodzi. Tylko takie przechodzenie częściowe z granicy jak w komentarzu − chyba ją bardzo
denerwuje, więc lepiej uważać.
11 lut 19:16
: lim
x−>0 U{
√1 + e2x − √2{x} =
| | √1 + e2x − √2 | | √1 + e2x + √2 | |
limx−>0 |
| * |
| = |
| | x | | √1 + e2x + √2 | |
| | 1 + e2x − 2 | |
limx−>0 |
| = |
| | x * (√1 + e2x + √2) | |
| | e2x − 1 | |
limx−>0 |
| , tutaj trzeba przemnożyć przez 2, trzeba |
| | x * (√1 + e2x + √2) | |
skorzystać z tego wzoru (pomijam limesy)
| ecoś = 1 | |
| = lne = 1 |
| coś to samego | |
| | 2 *(e2x − 1) | |
limx−>0 |
| = |
| | 2 * x * (√1 + e2x + √2) | |
| | 2 *(e2x − 1) | |
limx−>0 |
| , pomarańczowe dąży do |
| | 2 * x * (√1 + e2x + √2) | |
1, pozostaje podstawić
e
2x = e
0 = 1, czyli będzie:
| 2 | | 2 | | 1 | | √2 | |
| = |
| = |
| = (i tego juz nie trzeba) = |
| |
| √1 + 1 + √2 | | 2√2 | | √2 | | 2 | |
11 lut 19:16
: 4.c) (symbol [1
∞]), wykladniki są na czerwono lub niebiesko.
| | 1 | |
limx−>2 (2 + |
| )1/(x−2) = tutaj trzeba ten myk co pokazywała: |
| | x−3 | |
y = 2 − x, czyli
x= 2 − y
x−>2, czyli
y−>0
Teraz zamiast x−>2 wstawia sie y−>0, zamiast x stawia sie 2 − y
| | 1 | |
limy−>0 (U{2 + |
| )1/(2 − y − 2) = |
| | 2 − y − 3 | |
| | 1 | |
limy−>0 (U{2 + |
| )1/( − y ) = |
| | − y − 1 | |
trzeba przekształcić tą granicę na granicę eulera:
lim
y−>0 (1 + coś)
1/coś = e
| | 1 | |
limy−>0 (1+ 1 + |
| )1/( − y ) = |
| | − y − 1 | |
| | −y − 1 | | 1 | |
limy−>0 (1+ |
| + |
| )1/( − y ) = |
| | −y −1 | | − y − 1 | |
| | −y − 1 +1 | |
limy−>0 (1+ |
| )1/( − y ) = |
| | − y − 1 | |
| | −y | |
limy−>0 (1+ |
| )1/( − y ) |
| | − y − 1 | |
no i teraz trzeba to do tego doprowadzić:
| | −y | |
limy−>0 (1+ |
| )(−y − 1)/−y ]1/( − y ) * (−y/(−y − 1)) = |
| | − y − 1 | |
| | −y | |
limy−>0(1+ |
| )(−y−1)/−y ]1/(−y)*(−y/(−y − 1)) = |
| | −y−1 | |
to na pomarańczowo dąży do
e, teraz sam wykładnik:
| | 1 | | −y | |
limy−0 |
| * |
| // −y sie skroci z −y, pozostanie: |
| | −y | | −y −1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limy−0 |
| * |
| , y −> 0, czyli: 1 * |
| = −1 |
| | 1 | | −y −1 | | −1 | |
odpowiedź:
e−1
11 lut 19:17
: 4.d)
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ [ 1+ |
| +... + ( |
| )n ] , suma ciągu: |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | |
limn−>∞ |
| = limn−>oo 2 * U{1 −( |
| )n} |
| | | | 2 | |
czerwone dąży do 0, pozostaje wynik 2* 1 = 2
11 lut 19:17
: 5.
lewo stronna:
| | 2*e1/x | |
limx−>0− |
| , teraz troche motania: |
| | 3 + e1/x | |
1/x ..podstawiając będzie 1/0
− czyli −
∞, e
−∞ → 0
| | 2*0 | | 0 | |
limx−>0− [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | 3 + 0 | | 3 | |
1/x... podstawiając będzie 1/0
+ , czyli
∞, e
∞ →
∞
| | 2*∞ | | ∞ | |
limx−>0+ |
| = [ |
| ], jak ten symbol to największa potęga przed nawias. |
| | 3 + ∞ | | ∞ | |
| | 3 | |
jeżeli e∞ → ∞, to |
| → 0, podstawiając: |
| | ∞ | |
ODP: granica w pktcie x
0 = 0 nie istnieje (lim
x−>x0− f(x) ≠ lim
x−>x0+ f(x))
11 lut 19:17
: 6.
POCHODNA W PKTCIE JEST LICZBĄ!
f(x) =
3√x+1
x
0 = 7
| | f(x) − f(x0) | |
f'(x) = limx−>x0 |
| |
| | x−x0 | |
teraz podstawiając
3√7+1 = 2
| | 3√x+1 − 2 | | 0 | |
limx−>7 |
| = [ |
| ] |
| | x−7 | | 0 | |
tu trzeba ze wzoru:
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
| a3 − b3 | |
| = a − b |
| a2 + ab + b2 | |
a =
3√x+1
b = 2
podstawiając:
| | (3√x+1 − 2)( (3√x+1)2 + 23√x+1 + 4) | |
limx−>7 |
| |
| | (x−7)( (3√x+1)2 + 23√x+1 + 4) | |
=
| | x+1 − 8 | |
limx−>7 |
| = |
| | (x−7)( (3√x+1)2 + 23√x+1 + 4) | |
| | x − 7 | |
limx−>7 |
| = |
| | (x−7)( (3√x+1)2 + 23√x+1 + 4) | |
sie skróci
| | 1 | |
limx−>7 |
| = |
| | 1 * ( (3√x+1)2 + 23√x+1 + 4) | |
podstawiajając teraz za x siódemkę, będzie
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| (3√7+1)2 + 23√8 + 4 | | 12 | |
11 lut 19:17
: 7.
y' = ( (sin2x)
cos23x) )' = e
cos23x ln(sin2x) ' =
e
cos23x ln(sin2x) * (cos
23x * ln(sin2x))' = pochodna mnożenia
e
cos23x ln(sin2x) * (cos
23x' * ln(sin2x) + ln(sin2x)'*cos
23x) =
zamienie cos
23x na (cos3x)
2 i korzystając ze wzoru przejde juz, ze jest to 2cos3x * (cos3x)'
=
2cos3x * (−sin3x) * 3x' = −6cos3xsin3x
e
cos23x ln(sin2x) * ( −6cos3xsin3x * ln(sin2x) + ln(sin2x)'*cos
23x) =
| | 1 | |
ecos23x ln(sin2x) * ( −6cos3xsin3x * ln(sin2x) + |
| * (sin2x)'*cos23x) = |
| | sin2x | |
| | 1 | |
ecos23x ln(sin2x) * ( −6cos3xsin3x * ln(sin2x) + |
| *cos2x * 2x'*cos23x) = |
| | sin2x | |
| | 1 | |
ecos23x ln(sin2x) * ( −6cos3xsin3x * ln(sin2x) + |
| *cos2x * 2*cos23x) = |
| | sin2x | |
porządkując (nie do końca, byle to jakos wyglądało, bardziej sie da, ale nie ma po co):
| | 2cos23x * cos2x | |
ecos23x ln(sin2x) * ( −6cos3xsin3x * ln(sin2x) + |
| ) |
| | sin2x | |
11 lut 19:17
pigor: .. a cóż to za przywilej masz kolego

, na tym forum , co

i to za przyzwoleniem niby
moderatorów , no, no

o

widzę tak to właśnie w tym − moim − kraju się pisze gotowce dla debilnych studentek(ów)
na niby uczelniach wyższych , którzy właśnie np. piszą komis, lub kolokwium zaliczeniowe .
11 lut 19:32
asdf: Nie ma to jak nazywać swoich rówieśników, że są debilami bo mniej potrafią..komuś chyba woda
sodowa odbiła
11 lut 19:41
BUBA: LOL
11 lut 19:43
rupert: pigora poniosło, tak myślałem, że to są twoje zadania asdf, z egzaminu, co ostatnio wrzucałeś
na forum
11 lut 19:47
pigor: no jasne, bronisz ziomali, cwaniaczków, dla których papierek i kasa najważniejsza, no i fura
i komóra wypasiona z debilnym up

przepraszam mobilnym internetem .
11 lut 19:48
asdf: ja tych zadań nie zrobiłem, może ktoś z roku to zrobił. Pigor − ile to trzeba mieć nienawiści
do ludzi, żeby ich tak oceniać..
11 lut 19:50
BUBA: w sumie racja, jak ktoś chce już isc na te studia to niech sie troche wysili, a nie na latwe
idzie, tez mam ciezko z matma, ale jaos probuje to ogarnac
11 lut 19:54
koleś: 2. Macierze − pomijam to gówno ⇒⇒gówno to ty jesteś.
11 lut 19:57
BUBA:
11 lut 19:58
Trivial: Ale ktoś się opisał! Ze sposobu pisania posta wygląda mi na
asdf.
11 lut 20:00
jikA:
Czemu obrażasz kogoś jeżeli to nie było skierowane do nikogo koleś? Może masz jakiś
związek z tym słowem? Oczywiście nie bronie tamtej osoby bo trochę przesadziła z tą oceną.
11 lut 20:01
: wiedzialem, musieliscie to skomentowac.
11 lut 20:02
jikA:
Trivial łatwo to sprawdzić i zobaczyć czy asdf jest na forum wtedy kiedy ta osoba to
wrzuca. No chyba że ma dwa różne komputery.
11 lut 20:03
ICSP: Trivial słyszałeś o projekcie "Euler" ?
11 lut 20:05
Trivial: Wiem.
11 lut 20:05
kuleczka: jestem jak najbardziej za pomaganiem studentom ale nie znowu na masową skalę, nie widzi mi się
życie w kraju z pseudo inżynieriami
11 lut 20:05
Trivial: ICSP, coś tam kiedyś.
asdf, to Ty. Nie ukryjesz się.
11 lut 20:06
ICSP: Czyli rozumiem że się w to nie bawiłeś?
11 lut 20:06
krystek: @kuleczka

.
11 lut 20:07
Trivial: Nie pamiętam. Być może, ale to było dawno.
11 lut 20:07
Trivial:
Zresztą to nie wiem czemu się tak czepiacie.

To zwykłe rozwiązania zadań egzaminu. Nie
oznacza to zaraz że wszyscy z tego będą ściągać.
11 lut 20:09
rupert: Oni myślą, że wykładowca da to samo na poprawce
11 lut 20:12
asdf: Trivial, nie pisałem tego i nie podpisze się pod czymś czego nie zrobiłem..
11 lut 20:12
Trivial: Oczywiście.
11 lut 20:14
kuleczka: @krystek czyżby to była ironia

?
11 lut 20:14
asdf: Z resztą − już wiem kto to zrobił..
11 lut 20:14
jikA:
asdf przecież Trivial sobie żartuje z tym. Jak leniwy wykładowca to da identyczne.
11 lut 20:14
Trivial: jikA, nie wiadomo... nie wiadomo...
11 lut 20:20
jikA:
Tak przypuszczam ale moja dedukcja nie jest na najwyższym poziomie.
11 lut 20:23
pigor: ... dziękuję za odzew, bo ja też przecież pomagam, ale nie wytrzymałem jak widzę, że
ktoś robi ze mnie durnia,
to nie ja robię tego tak bezczelnie i po chamsku wręcz kryminogennie; potem nic dziwnego,
że nie da się żyć w tym kraju;
a ty asdf zastanów się , może przydałoby ci się więcej pokory i mojej "nienawiści" ...
może i przerysowałem, to przepraszam, bo już mi trochę minęło
11 lut 20:25
huehuehue: watpie zeby dal to samo na poprawce
11 lut 20:26
SD:
Proponuję niech ktoś z uprawnieniami usunie ten wątek.
11 lut 20:28
asdf: pokory do czego? to nie mi odbiło..nienawisci do ludzie nie potrzebuje
Oczywiscie, usuncie ten post bo to sa gotowe rozwiazania egzaminu ktory juz byl. Co za
ludzie...dajcie to do sadu i na policje
11 lut 20:55
pigor: no właśnie w Europie i może nie tylko ten najbardziej katolicki kraj, za wzór
mający JPII i co

uczy jak wydoić z tego kraju − państwa jak najwięcej dla siebie
kosztem innych prawych obywateli, ale nie katoli , bo właśnie tacy jak ty i itp. rydzyki
dają złe świadectwo poza granicami mojego kraju i tyle na koniec mam do powiedzenia . ...
11 lut 21:07
asdf: nie cpaj juz
11 lut 21:09
huehuehue: uu dyskusja przeszła na tematy religijne aż boje się pomyśleć co będzie dalej
11 lut 21:11
Mateusz: No jeszcze brakuje seksu i polityki

.
11 lut 21:13
11 lut 21:13
Tad:
rzeczywiście wóda już mu mózg roz ....
Czy ty pigor sam coś z tego rozumiesz

?
"kraj ... uczy jak wydoic z tego kraju ... "
Piszesz, że "ktoś ... robi z ciebie durnia" ... chyba nie musi ...
11 lut 21:17
MQ: @
Trivial
Schopenhauer w swojej "Erystyce" nazywał to "argumentum ad personam"
11 lut 21:29
PuRXUTM: przestańcie cisnąć, w większości ma przecież rację, to jeden z najlepszych ekspertów na forum i
dobrze że trzyma porządek
11 lut 22:58
PuRXUTM: miałem na myśli pigora, bo kurde zapomniałem dopisać
11 lut 23:00
Trivial: Cała ta dyskusja wygląda tak: dwóch się kłóci, a reszta trolluje.
11 lut 23:06
Skipper:
... w czym ma rację

?
Nikt tu nie podważa jego wiedzy w zakresie matematyki ...
Ale to co wygaduje ... to już zupełnie co innego ... a skoro Polska jest jego krajem
... to choć minimum wiedzy z Ojczystego Języka posiąść POWINIEN

!
On tu po prostu szuka zwady i samo−dowartościowania.
Ktoś zamieścił "kupę" zadań ... komu i po co nie wiemy. Ale przecież nikt nie pisze
poprawki czy komisu o 19:30 ... więc próbą "podpowiedzi" w trakcie to nie jest.
Jeśli jest to każda inna pomoc a nie oszustwo w trakcie egzaminu ... to czymże ona się
różni od tego co wszyscy tu robimy.
Rozumując jego "kanonami" ... to jego też tu powinno nie być.
Bo i po co pomagać innym ... nie wystarczy im wykładowca i szkoła

? To nie powinni
jej skończyć ... nie każdy musi zdać maturę ... nie każdy musi studiować ...
"Łatwiej będzie żyć w tym kraju" jak on to określa ...
11 lut 23:18
PuRXUTM: moim zdaniem nie o to chodzi
To forum jest po to żeby pomagać, ale nie w sensie zrobić za kogoś zadanie tylko nauczyć kogoś
czegoś, myślę że taki zamiar miał Pan Jakub tworząc to forum. I chodzi tu po prostu o to żeby
nie oszukiwać tylko pomagać. A że może pigor ma dzisiaj gorszy dzień to nie wytrzymał i
napisał co o tym myśli...
11 lut 23:29
panteon: nie chcę się wtrącać, ale mi się nudzi zad 6 jest źle
11 lut 23:34
asdf: nikt tutaj nikogo nie oszukał, a zrobienie zadania komuś też nie jest przestępstwem − chyba, że
pisze kolokwium, ale wątpie, żeby pisać kolosy albo kombajny o tej porze, jak juz to w weekend
− jak mają zaoczne szkoły zaliczenia. Z resztą − tam są komentarze, a jakby miał być to
gotowiec to po co te tłumaczenia komuś? Śmieszne niektóre posty są, a o rydzyku zawsze
najlepsze.
11 lut 23:39
asdf: nikt tutaj nikogo nie oszukał, a zrobienie zadania komuś też nie jest przestępstwem − chyba, że
pisze kolokwium, ale wątpie, żeby pisać kolosy albo kombajny o tej porze, jak juz to w weekend
− jak mają zaoczne szkoły zaliczenia. Z resztą − tam są komentarze, a jakby miał być to
gotowiec to po co te tłumaczenia komuś? Śmieszne niektóre posty są, a o rydzyku zawsze
najlepsze.
11 lut 23:39
Trivial: Myślę że oszukał nas jedynie
panteon.
11 lut 23:44
panteon: faktycznie oszukałem was, shame on me.
11 lut 23:47
Aga1.: Uważam, że niektóre posty powinny być usunięte.
12 lut 15:00
Thomas Junior III: o co tu chodzi?
12 lut 15:01
: Aga1 dobrze mowisz. prosilem aby nie pisac komentarzy
12 lut 15:09
ICSP: Koniec tematu. Od tego momentu wypowiedzi w tym temacie będą kasowane.
12 lut 15:11
**: Oprócz tej, studentom pomagają studenci.
12 lut 19:51