rozwiąż równiania
daria7867: rozwiąż równiania:
a)(x2 + x)4 − 1 = 0
b)(x2 + 2x)2 − x2 = 0
c)(x3 − 5)2 − 36 = 0
napiszcie mi ogólnie co trzeba zrobić jak jest w równaniu nawias a potem jakaś jedna liczba
12 maj 12:43
Hans: wzory skróconego mnożenia tu ci się przydadzą
12 maj 12:44
12 maj 12:44
Patryk: a) x2+x=t
t4−1=0
t4=1
t=−1 t=1
x2+x=1 ⋁ x2+x=−1
chyba tak mozna
12 maj 12:45
Bogdan:
trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia a2n − b2k = (an − bk)(an + bk)
np: a2 − b2 = (a − b)(a + b), a4 − b2 = (a2 − b)(a2 + b) itd.
12 maj 12:46
akante: (x2+X)(x2+X)(x2+X)(x2+X)−1=0
12 maj 12:46
akante: bogdan a mozna tak jak ja?
12 maj 12:46
Kaja: a) (x2+x)4=1
x2+x=1 lub x2+x=−1
x2+x−1=0 x2+x+1=0
Δ=5 Δ=−3
r. nie ma rozw.
x1=−1−√52
x2=−1+√52
12 maj 12:46
Bogdan:
wprowadzanie zmiennej t jest zbędne
12 maj 12:46
Bogdan:
Twój zapis akante wciąż jest zapisem (x2 + x)4 − 1 = 0
12 maj 12:48
Patryk: b) a=x2+2x b=x ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
(x2+2x−x)(x2+2x+x)=0
(x2+x)(x2+3x)=0
12 maj 12:50
daria7867: ale co to jest to t właśnie skąd wy to wzieliście?
12 maj 12:54
Kaja: Patryk zrobił podstawienie tzn za x2+x wstawił t
12 maj 12:58
Bogdan:
i Patryk wydłużył rozwiązanie, rozwiązanie Kaji jest najprostsze.
12 maj 13:02
teemujm: Kaja a mogłabyś zrobić b tym samym sposobem?
12 maj 14:14