Oblicz granicę ciągu:
nolife15: Oblicz granicę ciągu:
an=1n+1 +1n+2+...+12n−1+12n
11 maj 17:43
Basia:
korzystając z definicji całki Riemana i dzieląc przedział <0,1> na 2n równych odcinków
dostaniesz:
| | 1 | |
limn→+∞an = 1/2∫21dx = x|1/21 = |
| |
| | 2 | |
to tylko wskazówka; trzeba to porządnie uzasadnić
11 maj 17:53
Basia: to co wyżej to prawda, ale poważnie to wystarczy twierdzenie o trzech ciągach
11 maj 19:55
Vizer: Basia żartowniś
11 maj 20:17
Krzysiek: tylko,że ta granica nie zmierza do 1/2, też bym tą granicę obliczył korzystając z całki (tylko
innej)
11 maj 20:25
Basia: faktycznie masz rację; to nie ta całka;
11 maj 20:39
nolife15: hmmm, Basia, twierdzenie o trzech ciągach: jeden może być
n2n, a ten drugi? bo nie mogę
znaleźć żadnego innego, którego granica też wyjdzie 1/2...
11 maj 20:51
11 maj 20:52
Basia:
owszem
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| ≥ ............. ≥ |
| |
| n+1 | | n+2 | | 2n | |
a z drugiej strony ?
to nie zadziała bo będzie
co niestety dąży do 1
11 maj 20:58
AC:
limn→∞ an = ln 2
11 maj 21:03
Vizer: Fakt, myślałem że to ten typ zadania że się tak łatwo zrobi.
11 maj 21:28
nolife15: AC, jak to policzyłeś/aś? tylko mam nadzieję, że żadnych całek przy tym nie użyłeś/aś?
11 maj 21:31
AC:
Masz tutaj zrbione
64189
11 maj 21:44
Basia: A jednak pierwsza myśl zawsze jest najlepsza
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| = |
| n+1 | | n+2 | | 2n | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +......+ |
| |
| n(1+1n) | | n(1+2n | | n(1+nn) | |
punkty x
k=1+
1k odpowiadają punktom podziału odcinka <1,2> na n równych odcinków
| | 1 | | 1 | |
a |
| =f(xk) gdzie f(x) = |
| |
| | 1+1k | | x | |
stąd
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→+∞ [ |
| + |
| +....+ |
| ] = 1∫2 |
| dx = |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | x | |
lnx
1|
2 = ln2−ln1 = ln2−0 = ln2
proste
13 maj 13:38