Dwie ciekawe granice do policzenia gdyby ktoś chciał
fred: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a)limn→∞( |
| + |
| +.....+ |
| ) |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | |
13 lis 14:39
Basia:
Podbijam, niektórych powinno zainteresować
13 lis 23:05
Grześ: Ja też jestem ciekaw, takiego zadania bym nawet nie ruszył. Ty Basiu napewno znasz odpowiedź,
co
13 lis 23:07
Basia:
dodam, że granica pierwszego na pewno ≠0
a mianownik drugiego na pewno nie dąży do e
13 lis 23:14
Godzio: Bardzo chętnie nad tym posiedzę bo wydaję się ciekawe
13 lis 23:15
Grześ: Ale jak w ogóle za ten drugi przykład sie wziąć, jak tam w potęgę liczby e jest ciąg
harmoniczny

O ja, co ludzie nie wymyślą
13 lis 23:21
Basia:
∑1n→+∞ to właśnie dość oczywiste, ale co mi z tego
13 lis 23:27
Basia:
głupoty już wypisuję; trzeba to przespać
14 lis 00:04
Godzio:
co do b)
wpadłem na takie coś chodź nie wiem czy poprawne ( jak coś to się usunie )
| n | | eIn(n) | |
| = |
| = e−(∑1n − In(n)) |
| e1 + 1/2 + ... + 1/n | | e∑1n | |
∑
1n − In(n) −− to jest stała Eulera
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sta%C5%82a_Eulera
i tyle wymyśliłem to coś pomoże ?
14 lis 00:14
Krzysiek: Jeśli nie zrobiłem żadnego zbyt dużego skrótu myślowego to ten ciąg w (a) można zapisać jako:
od 1 do
∞
Może to coś pomoże?

Wolfram mówi że to jest zero
Ale znając mnie...
14 lis 00:20
Krzysiek: Właściwie to Wolfram mówi że to jest ∞ , ta suma
14 lis 00:26
Krzysiek: Oczywiście pogubiłem się we własnej notacji. Jeszcze raz:
k od 1 do
∞
14 lis 00:36
AC: Co b)
oznaczmy granicę przez i zlogrytmujmy obie strony:
| | 1 | |
ln g = limn→∞ (ln n − ln(∑ |
| ))
|
| | k | |
Prawa strona równa się stałej Eulera ze znakiem przeciwnym
ln g = −γ,
stąd
g = e
−γ
14 lis 00:43
Krzysiek: Nieee porębało mi się tam w tym (a) sory
14 lis 00:46
AC:
co do a)
z defincji stałej Eulera mamy:
| | 1 | |
γ = limn→∞( i=1∑n |
| − ln n)
|
| | i | |
to samo można napisać podtsawiając zamiast n, 2n
| | 1 | |
γ = limn→∞( i=1∑2n |
| − ln 2n)
|
| | i | |
odejmując stronami drugie od pierwszego
| | 1 | |
0= limn→∞( i=n+1∑2n |
| − ln 2)
|
| | i | |
stąd
| | 1 | |
limn→∞ i=n+1∑2n |
| = ln 2
|
| | i | |
Sorry za zapis, ale nie umiem napisać lepiej granic sumowania.
14 lis 01:14
Krzysiek:
14 lis 01:26
Bogdan:
14 lis 11:16
AC:
Dzięki!
14 lis 12:17
fred: a)odp. ln2
b) odp e−γ
14 lis 16:05