Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 2. Tangens jednego z k
szumi: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 2. Tangens jednego z kątów ostrych
trójkąta wynosi 3/4. Oblicz odległość miedzy wierzchołkiem kąta prostego a punktem styczności
okręgu z przeciwprostokątną.
Klara:
| | 3 | |
tgα= |
| to |BC|= 3x, |AC|=4x , x>0 ⇒ |AB|=5x |
| | 4 | |
|AB|= 7x−4 ⇒ 7x−4=5x ⇒
x=2
to: |AB|= 10 , |BC|=6, |AC|=8 , |AD|= 6 , |BD|= 4
z twierdzenia kosinusów w trójkącie CAD
|CD|
2= 8
2+6
2−2*8*6*cosα=.......... dokończ i otrzymasz: