planimetria
albina: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy 2. Tangens jednego z kątów ostrych
trójkąta wynosi 34. Oblicz odległość miedzy wierzchołkiem kąta prostego a punktem
styczności okręgu z przeciwprostokątną.
proszę o pomoc
24 mar 13:02
iiiii:

liczysz z tw pitagorasa tą przerywaną linie czerwoną pozniej znow z tw pitagorasa liczysz ten
krotszy odcinek na ktory dzieli przeciwprostokatna ten zielony punkt i na koncu liczysz
zielona przerywana z tw pitagorasa
24 mar 13:16
albina: dziękuję

zrobiłem właśnie sama podobnym sposobem i też wyszło
24 mar 13:22
Kipic:

A ja bym tak zrobił
y=2
√2
r=2
jedna z przyprostokatnych ma dlugosc krótsza 3x dłuższa 4x
a=3x−2
b=4x−2
a+b=5x
3x−2+4x−2=5x
7x−4=5x
2x=4
x=2
a=3x−2
b=4x−2
a=4
b=6
i p z twierdzenia cosiunusów
24 mar 13:26
wr: ∞≥βπΩ→βγδ
6 maj 16:40
Pudzian: ∞≥βπΩ→βγδ
30 maj 19:40