Rozwiaz nierownosc
sabina: Prosze o pomoc :
rozwiaz nierownosc:
a/ x2 + 2x + 2 > 0
b/ 2x2 − 10 jest mniejsze lub rowne od x,
c/ 1/3x2 >x,
d/ 9 − 1/4x2 jest wieksze lub rowne od 0,
e/x2 jest mniejsze lub rowne od 16,
f/ x2 − x jest wieksze lub rowne od 0 .
Bardzo prosze o rozwiazanie a ja sobie sprawdze jak to bylo zrobione. Dzieki
11 maj 08:35
11 maj 08:39
taki tam;): To może ja Ci opowiem jak to mniej więcej zrobić?

Niestety samym patrzeniem ciężko jest się
czegoś nauczyć

a) liczysz Δ=b
2−4ac
następnie liczysz pierwiastki
x
1=(−b−Δ)/2a
x
2=(−b+Δ)/2a
widzisz, że w Twoim przykładzie współczynnik a jest dodatni (a przy x
2 =1) zatem parabolka
jest skierowana ramionami do góry, a pierwiastki równania są miejscami zerowymi tej paraboli.
Rysujesz parabolę i sprawdzasz dla jakich liczb jest większy od 0 oraz wypisujesz przedział
11 maj 08:44
11 maj 08:56