monotoniczność funkcji
ninka: Bardzo proszę o pomoc

Określ monotoniczność podanej funkcji:
f(x) = 2−3x
y= ax + b
napisz wzór funkcji liniowej
a= (3, 8) b= (6,7)
9 maj 20:18
bezendu:
f(3)=8
f(6)=7
3x+b=8
6x+b=7
rozwiąż układ równań
9 maj 20:20
ninka: dziękuję

!
a jak tą monotoniczność wyliczyłaś/eś?
bo nie wiedziałam jak się zabrać za to
9 maj 20:21
9 maj 20:23
Beti: monotoniczność funkcji liniowej zależy od współczynnika "a". Skoro tutaj a = −3, czyli jest
liczbą ujemną, to funkcja jest malejąca.
9 maj 20:24
ninka: dzięki
9 maj 20:26