matematykaszkolna.pl
Jutrzejsza matura.. p: Co myślicie o jutrzejszej maturze? Z czego sobie powtarzacie? Myślicie, że będzie trudna?
9 maj 18:30
wojtek: ja w sumie nic nie powtarzam. przelecę zeszyty, w których robiłem zadania, może jeszcze jakiś arkusz zrobię i jutro dzień sądu
9 maj 18:46
Maryyy: ja tam powtarzam jakies zadanka mysle ze bedzie dobrze najwazniejsza matura dla mnie
9 maj 18:48
p: właśnie dla mnie też, trochę się denerwuję. żeby te zadania podpasowały
9 maj 19:06
grzesiek: Nie można się poddawać, trzeba to jak najlepiej napisać !
9 maj 19:46
xyz: ja przelece 3 zeszyty ktore mam zapisane zadaniami i chyba tyle, co sie mialem nauczyc to sie juz nauczylem
9 maj 19:48
grzesiek: Też muszę na swoje spojrzeć, może akurat sobie przypomnę zadanie, którego nie umialem a będzie
9 maj 19:50
xyz: ja sie modle zeby nie bylo rysowania f trygonometrycznych bo z tym zawsze mam problemy
9 maj 19:51
grzesiek: Ja tak samo xD Bo nigdy nie pamiętam czy to się poszerza, zwężam wydłuża ale przypomnę sobie przed samym wyjściem jutro emotka ja nie chcę jednokładności − wektorów, strasznie nie lubię tego typu zadań
9 maj 19:54
xyz: ja jednokladnosc lubie i jak juz ma byc jakis dowod to algebraiczny bo z geometrycznych jestem cienki
9 maj 19:55
grzesiek: No ciężko czasami wpaść na pomysł z geometrią, a potem okazuje się proste niech matura będzie podoba sprzed roku, to wtedy będzie genialnie emotka
9 maj 20:00
xyz: Niech bedzie podobna do tych ostatnich 4 lat, ja sie tylko boje ze powymyslaja jakies cudy i nie bedzie wiadomo z ktorej strony to ruszyc
9 maj 20:03
grzesiek: Aż jestem ciekawy co będzie
9 maj 20:11
pocah: Ja na razie do matur na luzie podchodzę, tak jakby to były normalne sprawdziany, ale czuję, że jutro rano będę się denerwować
9 maj 20:12
Kejt: myślicie, że mogę wziąć logareks?
9 maj 20:25
xyz: a co to?
9 maj 20:26
Kejt: taki szablonik do rysowania funkcji funkcje: 1/x; x2, sinx i inne
9 maj 20:27
xyz: jak przemycisz to mozesz
9 maj 20:28
Kejt: damn
9 maj 20:29
pocah: u mnie by coś takiego nie przeszło łażą ciągle i wszystko sprawdzają...
9 maj 20:31
Kejt: u mnie nic nie sprawdzają.. ale nie będę ryzykować.
9 maj 20:31
pocah: ej 0 to liczba naturalna czy nie? bo ja się zamotałam już z tym
9 maj 20:34
Kejt: tak. 0∊N
9 maj 20:34
pocah: dzięki te liczby mnie chyba wykończą
9 maj 20:35
Kejt: spoko..jakby co to wiesz..telepatia
9 maj 20:35
pocah: haha xD na pewno podziała emotka aby nie zrobić głupiego błędy, bo tego to sobie nie wybaczę...
9 maj 20:36
Kejt: właśnie.. ja mam do tego tendencje..
9 maj 20:37
pocah: Tak samo tyle razy zdarzyło mi się na matmie porobić głupie błędy i zamiast 5, trzy dostawałam ...
9 maj 20:40
Ania_601: A ja myślę, że dadzą w miarę łatwą, ale jakieś 2 zadanka będą nietypowe emotka
9 maj 21:04
Eta: Myślę,że takie będą 1/Podzielność wielomianu 2/ Równanie trygonometryczne 3/ ciąg arytmetyczny z geometrycznym 4/równanie z parametrem ( kwadratowe) lub nierówność z modułem 5/ trapez ( może być typu "wykaż" 6/ ostrosłup i przekroje 7/ prawdopodobieństwo ze zbiorem liczb ( pięcio, sześcio cyfrowych) 8 / zadanie typu "wykaż" (ze zbioru liczb lub z geometrii) Ciekawe czy dobrze "obstawiłam" ? emotka
9 maj 21:11
Ania_601: myślę, że 5/8 będzie trafione emotka ah ale wykreśliłabym prawdopodobieństwo bo to jest rzeczy, której nigdy nie jestem pewna emotka
9 maj 21:13
Zbaczek: macie gdzies odp do wypracowac z polaka
9 maj 21:16
9 maj 21:22
Zbaczek: dzieki
9 maj 21:23
pocah: Jeszcze na pewno będzie coś z analitycznej − bo bardzo często się pojawia.
9 maj 22:06
Eta: Ano .... zapomniałam emotka ( pewnie optymalizacyjne)
9 maj 22:33
Vizer: Optymalizacyjne rzadko, ale czasem się pojawia i robi spustoszenie w szeregach maturzystów, jak to było ze skarbcem króla z matury bodajże 2010. emotka
9 maj 22:35
Kukukatsu: 0 nie należy do liczb naturalnych. W zakresie gimnazjum−liceum, być może nawet dalej, przyjmuje się, że 0 nie należy do naturalnych. Tak naprawdę to kwestia umowy, jednak na maturze 0 NIE należy do naturalnych! Pozdrawiam
9 maj 22:38
Mila: Zero należy do N.
9 maj 22:40
Kejt: no właśnie.. weź mnie tu nie denerwuj..
Eta: 0∊ N !
Kukukatsu: Nie na maturze. Wiem, bo startowałem w olimpiadzie (zgodna z MENem, zatem tak, jak matura) i nie należało
9 maj 22:41
Eta: emotka dla Kejt
9 maj 22:41
Vizer: Tylko nie znowu kłótnia na temat czegoś tak beznadziejnego ... To jest otwarta sprawa i jak się założy tak się stosuje. Na maturze raczej takiej kontrowersyjności nie będzie
9 maj 22:42
Eta: Kukukuku nie mieszaj! emotka
9 maj 22:42
Kejt: dziękuję Eto
9 maj 22:44
Kostek: @Kukukuku https://matematykaszkolna.pl/strona/141.html radzę zajrzeć zanim napiszesz głupotę emotka
9 maj 22:47
Kukukatsu: @Kostek W takim razie dziękuję za wyprowadzenie z błędu emotka
9 maj 22:48
Kostek: @Kukukatsu emotka Powodzenie jutro
9 maj 22:49
Kukukatsu: bardziej przyda się 20.05 emotka
9 maj 22:51
Kostek: Fizyka emotka ale podstawa czy roz
9 maj 22:52
Fevrite: Czy mógłby ktoś wyjaśnić kiedy zapisujemy w rozwiązaniu w trygonometrii kpi a kiedy 2kpi?
9 maj 22:54
aheeers: dajcie mi 80% jutro z matmy !
9 maj 22:55
aheeers: kpi do tanges i cotanges a 2kpi dla cosinus i sinus right?
pocah: Też fizykę zdaję − rozsz., ale z nią większych nadziei sobie nie robię
wojtek: patrzysz na wykres funkcji w tablicy i widzisz czy kpi czy 2kpi. ja zdaję fizę ale podstawę, wiem, że będzie ciężko, ale na jakieś 50% liczę
9 maj 22:57
Fevrite: a nie tak, że przy 0 było kpi a przy np 45* 2kpi (mowa o sin, cos)?
9 maj 22:57
Boogeyman: Zależy z jakim okresem powtarza się rozwiązanie
9 maj 22:58
Boogeyman: Oj bezsenna noc sie zapowiada, jeszcze coś mnei mdlić zaczyna. Wszystko zalezy od jutrzejszego dnia...
9 maj 22:59
aheeers: no właśnie, a na moje oko tg i ctg powtarza się co kpi a cos i sin co 2kpi. ale moje oko może źle mówić, ja tylko chcę 80% z matmy haha
Vizer: Ale po co się uczyć tego na pamięć? Po to jest wykres by sobie na niego popatrzeć i zobaczyć tą okresowość.
Kukukatsu: @Kostek tylko rozszerzenie! Nie umiem teorii, a tej na podstawie za dużo jest emotka
9 maj 23:00
Fevrite: Jakby coś nie wyszło to wyjmijcie telefon, puście jakiś sygnał i dzięki wam wszyscy piszą w innym terminie, trololo emotka
9 maj 23:01
Boogeyman: Może mi ktoś powiedzieć jak efektywnie rozwiązywac układy równań z 3 niewiadomymi przy zadaniach z ciągami? Często trzeba się namęczyć bo w grę wchodzą kwadraty liczb.
9 maj 23:01
pocah: Ja też kiedyś uczyłam się tej okresowości, bo nie umiałam korzystać z wykresów Dopiero po jakimś czasie ogarnęłam, że to takie proste, ale cóż, człowiek się ciągle uczy emotka
9 maj 23:04
Kejt: można go łatwo przerobić na taki z dwiema niewiadomymi.. np. masz ciąg aryt. a;b;c to zamiast zapisywać go jako a;b;c to zapisz: a;a+r;a+2r i jedno równanie odpadnie
9 maj 23:04
Kostek: @Kukukatsu chcesz zadanko z fizyki
9 maj 23:05
Kejt: a ja tymczasem idę się wyspać.. dobranoc wszystkim i powodzenia jutro emotka
9 maj 23:06
Boogeyman: Też prawda, zobaczymy. Najwyżej odpali się brudnopis−mod emotka
aheeers: Kejt ma rację, łatwo rozpisać na takie rzeczy, albo: a,aq,aq2 i mamy geometryczny elegancko a przed nawias i już proszę ja was mamy rozpykane zadanko, wyliczamy q ciach pach mamy wyrazy ciągu
Kostek: https://matematykaszkolna.pl/forum/203011.html skoro jutro macie maturkę z roz to pomóżcie młodszemu koledze
Kukukatsu: @Kostek zawsze! O ile na poziomie liceanym
9 maj 23:08
Kostek: myśle, że tak emotka
9 maj 23:09
Kukukatsu: Czekam więc.
9 maj 23:10
Kostek: Po równi pochyłej nachylonej do poziomu pod kątem α=45o zsuwa się bez tarcia z wysokości h=1 cm małe ciało. Szybkość początkowa wynosi zero, a ciało można uważać za punkt materialny o masie m=1 g i ładunku q=1mC. W punkcie A znajduję się drugi ładunek punktowy Q=5mC. Obliczyć szybkośc ciała, gdy osiaga punkt C Może być ?
9 maj 23:10
Kostek: α=45o
9 maj 23:11
Kukukatsu: może, rozwiążę, ale wątpię, czy tu będzie mi się chcciało wprowadzać
9 maj 23:12
Kostek: Dalej dawaj emotka
9 maj 23:13
pigor: ..., spotkałem się z oznaczeniami : N = 0,1,2, ... , n, zaś N + = 1,2,3, ..., n . ... emotka
9 maj 23:14
Kukukatsu: A czy jest wskazane położenie punktu A i C? Czy trzeba uzależnić?
9 maj 23:14
Kostek: rysunek
9 maj 23:17
Boogeyman: Powodzenia!
9 maj 23:18
Kukukatsu: Tak więc czas spać, bo jutro matura x) Zadanie dość nietypowe, nie spotkałem się z podobym
9 maj 23:22
Kostek: Mam nadzieję, że jutro zrobisz i życzę wszystkim Powodzenia !
9 maj 23:23
pocah: Jutro pogadamy jak poszło Oby dobrze!
9 maj 23:38
Kostek: Pogadamy za rok emotka
9 maj 23:38
pocah: Jak będę poprawiać to OK aczkolwiek nie chciałabym tego
9 maj 23:47
Kostek: Ja tam nie mam zamiaru nic poprawiać emotka ale teraz mogę powiedzieć, że podstawa była prosta i tyle w temacie matur emotka
9 maj 23:52
pocah: Podstawa to banał, nie mam pojęcia jak tego można nie zdać. Mi chodziło o to, że jak rozszerzenie słabo napiszę, czy nie będę chciała poprawiać emotka I oby nie
9 maj 23:55
Kostek: Skoro się uczyłaś sumiennie to zdasz emotka
9 maj 23:57
pocah: Tyle, że ja chcę na ponad 80% a to już nie jest tak łatwo emotka Chociaż jak będzie coś podobnego co w tamtym roku było, to powinnam dać radę
10 maj 00:00
wojtek: jak tam, ktoś coś jeszcze powtarza sobie? XD
10 maj 07:27
głowa: nieee, juz wystarczy ;0
10 maj 07:46
Ania_601: ah no ja już zaraz wychodzę, a strasznie się boję..
10 maj 07:48
Dominik: tez za chwile wychodze. strasznie jestem zestresowany. powodzenia wszystkim!
10 maj 07:58
wojtek: dobra, wychodzę, jestem z wami duchem!
10 maj 08:27
p: I jak poszło? Mi ogólnie OK, ale nie jestem super zadowolona.
10 maj 15:16
pocah: Ja się na siebie wkurzyłam za to, że drugiego nie zrobiłam, tak bym miała 92%, ale i tak jestem szczęśliwa z mojego wyniku emotka
10 maj 16:44
wojtek: ja nie zrobiłem trzech zadań (geometria z której niewiele umiałem, chociaż jakbym miał jeszcze trochę czasu to bym coś zrobił), czyli startowałem z pułapu max 74%, zadanie z kombinatoryką sknociłem, więc 68% max. niestety jeszcze w wielomianach źle policzyłem pierwiastki (dzieliłem przez 2, jakoś tak odruchowo, zamiast przez 2a=8 ), czyli z −2 lub −4% to wychodzi 64−66%, czyli tak jak przewidywałem.
10 maj 17:31