Logarytmy brrr
Kostek:
Mam takie zadanie
| | x2−9 | |
Funkcja g określona jest wzorem g(x)= |
| .Wyznacz dziedzinę funkcji |
| | |x|−3 | |
(x−3)(x+3)(x3)>0
(x−3)
(x+3)
2>0
x∊(−3,
∞)/{3}
(x−3)(x+3)(−x+3)>0
−(x−3)(x+3)(x−3)>0
−(x−3)
2(x+3)>0
x∊(−
∞,−3)
i część wspólna −3
D
f=x∊{−3}
jednak na internecie jest odpowiedź D
f=R\{−3,3}
więc gdzie tu błąd
9 maj 23:03
Kejt: słońce Ty moje.. czemu g(x)>0?
masz tylko ułamek, więc |x|−3≠0
|x|−3≠0
|x|≠3
x≠3 ∧ x≠−3
9 maj 23:07
Kejt: aa..to logarytm..sekundkę.
9 maj 23:08
Mila: |x|−3≠0⇔ (mianownik różny od zera)
|x|≠3⇔
x≠3 i x≠−3
I aby wyznaczyć dziedzinę nic więcej nie liczysz.
9 maj 23:09
Dziabong: Dokładnie, Kejt dobrze zrobiła to zadanie.
9 maj 23:10
Kostek: Ok czyli tylko mianownik ehh
9 maj 23:12
aheeers: no właśnie właśnie bo dziedzina to że, nie może być równa zero, a więc widać, że 2 linijki i
masz odp
9 maj 23:13
aheeers: mianownik nie może być *
9 maj 23:13
Dziabong: I w ogóle dlaczego nazwałeś to zadanie jako logarytmy?
9 maj 23:17
Kostek: Bo zadanie pochodzi z działu logarytmy zbiór Andrzeja Kiełbasy

jasne już teraz
9 maj 23:18
Dziabong: No ale jaki to ma związek z logarytmami bo ja tutaj nic nie widzę.
9 maj 23:19
9 maj 23:20
Kostek: Teraz już ma i to bardzo duży
9 maj 23:21
Dziabong: | | x2−9 | |
No to musisz, że |
| >0 i potem sobie to rozwiązujesz, zaraz zobaczę jak mi |
| | |x|−3 | |
wyjdzie.
9 maj 23:23
Kostek:
czyli muszę rozwiązać nierówność tak jak robiłem
9 maj 23:24
Dziabong: Z tej nierówności mi wyszło, że <0,+∞) oraz (−∞,0) czyli R. Zatem musisz to wziąć z mianownika
tego ułamka i tak jak wcześniej pisali ludzie. czyli Df = R\{−3,3}
9 maj 23:28
Kostek: Jak CI wyszło że <0,
∞)
9 maj 23:31
Kostek:
9 maj 23:38
Dziabong: X<0 oraz x≥0 z definicji wartosci bezwzglednej rozwiazalem to w tych przedzialach i one je
spelnialy. Wyszlo chyba x<3 w przedziale x<0 czyli x<0. Analogicznie z drugim przedzialem. Tam
sie wszystko ladnie skroci, nic nie trzeba kombinowac tak jak ty robiles na poczatku
9 maj 23:48
Kostek:
x≥0 nie może byc chyba ≥0 musi być >0
9 maj 23:49
Kostek: skróci się tak ale to powinno tak samo wyjść z nierówności wielomianowej...
9 maj 23:50
Dziabong: Moze i masz racje. Zatem nie wiem. Ide spac bo trzeba sie wyspac, narazie.
9 maj 23:51
Kostek: Na razie i Powodzenia
9 maj 23:52
Dziabong: Nie dziekuje, powodzenia takze i Tobie
9 maj 23:54
Kostek: Przyda się za rok
9 maj 23:54
Damian:
D:
g(x)
2−f
−6−3
10 maj 01:27
Kostek: @Damian ?
10 maj 09:58
Kostek: Podpowie ktoś
10 maj 10:14