Krzysiek : Basiu jest niedobrze i pierwsze i drugie . drugie rownanie we wzorze na x
1 i x
2 jest
| | −8−6 | | −8+6 | |
−b+/−√Δ podzielone przez2a czyli x1= |
| =−7 a x2= |
| =−1 czyli mozemy |
| | 2 | | 2 | |
zapisac ze x
2+8x+7=(x+7)(x+1)
Teraz zajmiemy sie licznikiem czyli x
2+2x+1 to ze wzoru skroconego mnozenia(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
=(x+1)
2
I juz po tym powinnas wiedziec ze w rownaniu x
2+2x+1=0 pierwiastkiem bedzie x=−1 i to
podwojnym . Bo kiedy (x+1)
2=0 wtedy gdy x+1=0 to x=−1
| | −b | |
A jesli juz chcesz liczyc z delty to jesli delta =0 to x1=x2= |
| dalej to masz |
| | 2a | |
rozpisane przez ja . Poucz sie
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html dobrze wzorow i porozwiazuj sobie rownania tam
zamieszczone w zadaniach