?
Patryk: angielski
czy ktoś pamięta jak miał w tym zadani prawda fałsz ?
9 maj 13:05
akante: pierwsze zadanie mialem
tak1 false 2true osatnie false jak mi podasz pytania to ci powiem co mialem dokladnie
9 maj 13:07
Patryk: ok
9 maj 13:09
pł: Ja mam FTFTF
9 maj 13:43
on: ja mam TTTTT
9 maj 13:45
bezendu: Hey Maturzyści

Jaki był temat pracy pisemnej ?
9 maj 13:47
pł: Zaproszenie i list do kolegi, ale dokładnych poleceń nie pamiętam
9 maj 13:49
bezendu: ok dziękuje
9 maj 13:50
pł: W pierwszym było zaproszenie na jakieś spotkanie z naukowcem. W drugim, że założyłem jakiś klub
młodzieżowy. Coś w tym stylu
9 maj 13:50
9 maj 13:56
aaa: a śą już gdzieś odpowiedzi?
tak n "F i P" nie ustalicie bo grupy są i są pomieszane odpowiedzi
9 maj 13:57
żbik: masz arkusz sam sobie sprawdz czy masz okey
9 maj 14:07
aaa: są ale wszędzie tylko od 4 w góre.. a mnie sluchanie interere bo strzelałem, jak dla mnie to
było średnio proste to słuchanie
9 maj 14:10
żbik: 6.1 − D
6.2 − B
6.3 − A
6.4 − C
6.5 − A
6.6 − D
6.7 − C
dobrze jest ,sprawdzałem
9 maj 14:15
żbik: jak macie zadania ze słuchania to dajcie
9 maj 14:16
żbik: odpowiedzi do ustnego to dajcie
9 maj 14:42
Twojstary: a jak sie napia ona 170 slow okolo to czy mi to sprawdza czy to ma byc od 120 do 150 ?
9 maj 14:49
żbik: ok, tam w tych linkach co podałem wcześniej macie podane odpowiedzi ,transkrypcje do
angielskiego
9 maj 14:50
...: sprawdza Ci, ale odejma pewnie 1 punkt za forme
9 maj 14:53
Twojstary: a jak ja napisalem na okolo 170 moize troche wiecej ale napewno nie ponad 200 a pisze ze od 120
do 150 to co sprawdza mi wie ktos
9 maj 14:54
żbik: jakbyś miał wiecej niż 200 to masz 0 za forme
9 maj 14:57
Twojstary: a jak oni licza takie cos : jak sie pisze np we"re to jest jako jedno slowo
9 maj 14:58
Twojstary: to very very good ze max 2 punktu za to
9 maj 14:59
żbik: no i gitara
9 maj 15:01
aaa: poległem na słuchaniu 5/15, poprostu masakra
9 maj 15:12
Twojstary: okolo 18 pkt ze sluchania i czytania czy to good wynik
9 maj 15:12
Twojstary: ja tez polegle ze sluchania moze jakies 5−6 pkt i have had
9 maj 15:13
Kipic: Bylem zablokowany az musialem na kompy w szkole pojsc zeby to napisac

Stresujecie sie jutrzejszym egzaminem z rozszerzenia z matmy
9 maj 15:18
Rafi: szczerze.. to kazda matura do dupy.. z wszystkich narazie niezadowolony

narazie z matmy bede mial najwiecej − 96 % (liczylem na 100..

)
@Kipic jutro ide z usmiechem na ustach bo nie robilem na rozszerzenie nic a mialem.. wyszlo jak
wyszlo.
w szkole rowniez rozszerzenia nie mialem.
jak zrobie jakies zadanie to bedzie dobrze.
hehe..
9 maj 15:40
ax: Rafi, nie jesteś sam

Również nic do rozszerzenia nie robiłem
9 maj 15:45
9 maj 15:47
ax: Na tym arkuszu trochę trudne zadania
9 maj 15:50
Kipic: to polecam je zrobic na orginalnym arkuszu latwiejszych nie bedzie
daja naprawde duzo
9 maj 15:51
ax: W ogóle co mnie podkusiło żeby wybrać rozszerzoną matmę.. ;<
9 maj 15:53
Kipic: moze to ze w tym przedmiocie czules sie dobrze a braklo checi zeby sie do niego przygotowac
9 maj 15:55
ax: No chyba tak

Ale ważne, że nawet jeśli dostanę 0% to matura zdana
9 maj 15:56
Kipic: No tak a wlaciwie czym my sie przejmujemy ..
Tak nawiasem mowiac prawie wzedzie przyjmuja
nie patrzcie na progi ktore sa i ktore byly w zeszlych latach. ale :
pobierzcie sobie najlepiej z zeszlych lat te listy ludzi przyjetych i cos do was dotrze

to
ze oni brali chyba mediane jako prog puktowy bo na ten kierunek np nja ktory ja chce isc w
tamtym roku byl prog punktowy okolo 140 a gdy pobralem i zobaczylem ludzi przyjetych to tam sa
jeszcze kto ile mial punktow rekrutacyjnych to najlepszy mial okolo 427 a najgorszy 68 a bylo
lacznie 168 a wekzosc to wlasnie 140
Moze o tym ktos z was nie wiedzial , wiec proponuje sobie pobrac listy przyjetych ze swoich
qwymarzonych kierunkow
9 maj 16:01
aaa: a to jest na stronie uczelni? bo nie mogę znaleźć
9 maj 16:06
ax: No ale wypadałoby mieć chociaż dwucyfrową liczbę na świadectwie z roszerzenia
9 maj 16:08
Kipic: no na stronach uczelni to przeciez jest

przeciez tam o wszystkim informauja i tymbardzije
musza byc pliki pdf. z ludzmi przyjetymi
9 maj 16:10
Rafi: zrob zadanie za 4 pkt, czesc jakiegos zadania (1 pkt dostaniesz) i masz 10 % buahahah
Dobrze ze sie "zapisalem" na rozszerzenie. xd
przynajmniej ustnego polaka jutro nie mam jak inni z klasy, w poniedzialek mnie to czeka a nic
nie umiem ?

o
9 maj 16:12
Rafi: @Kipic
Tylko wez tu rozwiaz cos jak ja nie wiem co zrobic z pierwszym zadaniem

np.
nie rozumiem o co chodzi z tym przy wynikach + k*pi
9 maj 16:13
Kipic: @Rafi to do roboty , ja oprocz polaka jeszcze musze ogarnac angielski bo w ciagu 3 lat liceum
tylko raz bylem u odp ( w urodziny

) i to w 1 liceum i dostalem 1 i nie zrozumialem nawet 1
slowa

a przez kolejne 2 nie bylem prymusem i tez nie pytal mnie bo wiedzial ze lamus nie umie

to
co mam powiedziec

a polaka umiem na pamiec
9 maj 16:15
ax: Ja polski na szczęście dopiero 23 maja, ale jutro to będzie katastrofa
9 maj 16:16
Kipic: Jutro chyba bedzie najwieksze wyzwanie da tych co sie uczyli do rozszerzenia
9 maj 16:19
ax: A są takie zadania które pojawiają się bardzo często i dałbym radę ogarnąć je dzisiaj?
9 maj 16:20
Rafi: wart. bezwzgledna w nierownosci ?
proste do zapamietania reguly
9 maj 16:26
Kipic: tak sa takie ktore byly w zeszlych latach i sie powtarzaly np :
Przyklady:
1. l2x+4l+l3x+9l≤4x+12
2. ogarniecie jak sie rysuje funkcje wymierna logarytmiczna i wykladnicza
3. cos
2x+ sinx+3=−2sin
2x+4 przedzial x∊<0;2π>
4.rysowanie ostroslupow prawidlowych trojkatnych i czworokatnych i zaznaczanie kata miedzy
bocznymi scianami lub miedzy sciana a podstawa
5. wyznaczanie a b i c wielomianu W(x)=x
3+2x
2c+4x+b + 2c wiedzac ze jego miejscem zerowym
jest 2
no i ogarniecie wszystkich wzorow na logarytmy :
TO SA PRZYKLADY NIE MAM DO NICH ODPOWIEDZI
wydaje mi sieze taki prawie zawsze sie pojawiaja

oczywiscie trzeab jescze ogarnac twierdzenie sinusów cosinusów i okrag opisany oraz wpisany
9 maj 16:28
ax: Ok, dziękuję bardzo. Biorę się do roboty !
9 maj 16:29
Rafi: ax : a ile miales z podstawy ? : )
9 maj 16:31
ax: 76%
9 maj 16:32
Kipic: ajajajaj zapomnialem o najwazniejszym

Wyznacz wartosc parametru m dla ktorego funkcja f(x)=x
2+4mx+4m+5 ma miejsca zerowe a takze
jest spelniowy warunek x
12+x
12≥4
9 maj 16:33
Kipic: @ax to ty Karol

76 % to dobry wynik
9 maj 16:35
Rafi: @Kipic i ax
Na dobra sprawe nie mam po co sie pucować dzien przed maturka

zapewne wyjde po 15 minutach
Przykladowo na polibude za rozszerzenie daja wspolczynnik *1,5
czyli zeby pobic moje 96% z podstawy musialbym 66% z rozszerzenia uzyskać w co wątpie ja i
wszyscy tutaj zgromadzeni

Nie ma sensu mysle i wole sie przyuczyc do polaka ustnego zeby zdac i zeby geografie roz.
dobrze zaliczyc.
2 razy w szkole mialem probna roz z geo i podchodzilem z marszu bez niczego i po 66 % mialem,
co daje 99% z podstawy * przelicznik bodajze 0,3
Oby sie na maturce udalo
9 maj 16:36
Kipic: Rafi niewiem ajk na na Pwr jest rozszerzenie * 2,5 a podstawa 1,5 a nie jestem pewnien zy na
wszytskich politechnikach tak nie jest
9 maj 16:37
Vizer: Wydaje mi się, ze zapomniałeś o najbardziej istotnej i punktowanej rzeczy (często 6pkt) a
mianowicie o geometrii analitycznej.
9 maj 16:38
ax: Nie, nie Karol
9 maj 16:38
Vizer:
AGH ma (miał) przelicznik 4 * podstawa + 4 * rozszerzenie + język podst i roz (czyli max 1000
pkt)
PK (polibuda Krakowska) ma (miała) podstawa lub 2 * rozszerzenie (czyli max 200 pkt)
9 maj 16:40
Kipic: aaa Vizer no tak

ale nie zawsze
jesli chodzi ci o to samo co mi to o wyznacz rownanie stycznych do okregu o rownaniu
(x+1)
2+(x+3)
2=9 przechodzacych przez punkt (3,7)

ale moze ci takze chodzilo o zadanie z jednokladnoscia to albo wyznaczyc srodek jednokaldnosci
albo srodek innego okregu
9 maj 16:40
Rafi: Mowie o gdanskiej ; ]
przynajmniej tak w informatorze wyczytałem, albo cos mi sie pomylilo

zajrze jak napisze geografie rozszerzona.. narazie nie chce sie zestresowac..
9 maj 16:45
Rafi: @Kipic : chyba zamiast x+3 mialo byc y+3 co ?
9 maj 16:47
Kipic: no tak
9 maj 16:49
Rafi:

takie cos tu sie rozchodzi ?

tam na gorze zaznaczylem punkt 3,7
9 maj 17:01
Kipic:

Rownanie okregu (x+3)
2+(y−3)
2=4
S−srodek okregu (−3;3) r=2
Punkt P(3;−3)
tak naprawde to zadanie mozna zrobic na 3 sposoby ale sa 2 najlepsze
1 sposob to poprostu zapisanie
y=ax+b P(3;−3) podstawiamy do rownania na prosta kierunkowa
−3=3a+b wyznaczamy b czyli b=−3a−3
Teraz podstawiamy do rownania punkt b
czyli
y=ax−3a−3
i to y podstawiamy pod rownanie okregu z tego nam wyjda 2 rozne 2 czyli rownania dwoch
stycxznych a potem zeby b wyliczyc to podstawiamy te a co nam wyszly

Ale jest lepzy sposob od tego :

2 sposób
na odleglosc punktu od prostej
w tym wypadku ta dlugosc to promien czyli r =2
Punkt to srodek okregu czyli S(−3;3)
od prostej o rownaniu:
P(3;−3)
−3=3a+b ⇒b=−3a−3
y=ax−3a−3 ⇒ ax−y−3a−3

I teraz do wzoru hehe
9 maj 17:10
ax: Kipic: 5. wyznaczanie a b i c wielomianu W(x)=x3+2x2c+4x+b + 2c wiedzac ze jego miejscem
zerowym jest 2
Jest gdzieś tutaj podobne zadanie do tego?
9 maj 17:22
Rafi: WTF ?

pierwszy raz widze takie zadanie.
moze glupio zabrzmi ale przepraszam. do jakiego wzoru ?
xd
jest w sieci podobne zadanie ? zebys nie musial pisac?
9 maj 17:23
9 maj 17:31
9 maj 17:34
ax: Dziękuję
9 maj 17:40
ax: Mam takie głupie pytanie. Czy muszę rysować wykresy w zadaniach z trygonometrii, czy wystarczy
podanie rozwiązań?
9 maj 17:46
Kipic: jesli w zadaniu nie pisze ze musisz rysowac to nie rysuj ale zazwyczaj wykresy pomagaja
odczytywac to co jest potrzebne
9 maj 17:48
Atar1x: Co jeśli ktoś nie zaznaczył który temat wybiera na rozszerzeniu?
9 maj 20:39
Kipic: to chyba sprawdzajacy sie domysli
9 maj 20:43
Atar1x: No ja mam nadzieje

wgl pisał ktoś rozszerzenie?
9 maj 20:43
IoIek: 80−90% z rozszerzenia
9 maj 20:57
bezendu: Macie arkusz z rozszerzenie ?
9 maj 20:59
xyz: ja z rozsz. 70−80%
9 maj 21:02
wojtek: z rozszerzenia przewiduje 60+% na lekko, jak na pisanie bez zadnego przygotowania to chyba ok.
tez nie zaznaczylem, o ktorym temacie pisze wypracowanie, w ogole mi to na mysl nie przyszlo
zeby zaznaczyc
9 maj 21:03
Atar1x: u mnie w szkole zrobiło tak z 20 osób. Jak egzaminator nie trafi sie skur...el to bedzie
dobrze
9 maj 21:11
wojtek: podliczyłem sobie to co się dało i wyszło 26/32 punkty, nie spodziewałem się nawet. to
52%+trochę punktów za wypracowanie, chyba nawet 70% przekroczę, jestem zadowolony.
9 maj 21:24
Kipic: Ale macie looz
JA mam fatalna lipewylczylem ze za Cr bede miec najmniej 7 pkt bo sie zgadza tak wyliczylem ze
jesli to innego co w innych napisalem i uznaja to moge miec o 6 pkt wiecej wiec 13 max ale
srednio to jest 10 pkt
Czyli potrzebuje okolo 11 zeby zdac
Dobra etraz wypracowanie:
wiec przypuszczam ze zawsze za wstep rozwiniecie zakonczenie daja 3pkt

za jezyk moze ze 2
za styl moze z 1
to za temat potrzebuje 5 pkt ale nie wiem czy bedzie bo jak czytam wypracowanie tutaj :
http://www.rmf24.pl/raport-matura/fakty/news-sprawdz-jak-ci-poszlo-oto-propozycja-rozwiazania-matury-z-j-,nId,964207,nPack,5
to kurde w nic nie trafilem

Jest mozliwosc ze wiecej za cos jescze mozna miec

Bo w najgorszym przypadku potrzebuje az 8 za klucz a to prawie polowa a w polowe to ja nawet
przy dobrych wiatrach bym nie trafil
9 maj 21:29
Atar1x: za sama kompozycje jak masz dobra jest chyba 4 czy 5 pkt
9 maj 21:30
Kipic: ale ja np po bokach pisalem i potem strzalki robilem gdzie to ma byc jak juz skonczylem cala
prace
urwa za to pkt jakies
9 maj 21:32
Atar1x: Moga urwac jakies pkt, bo graficznie nie za ładna pewnie jest
9 maj 21:33
Kipic: jest wrecz brzydka bazgroly jak nie wiadomo co duzo kreslen ale nie az tak duzo zeby to jakies
niechlujne bylo a to co dopisywalem to tam calkiem pod strona takim mikro druczkiem
9 maj 21:34
wojtek: podstawe chyba bede miec 100%, chyba ze za pisanie cos punkty odejma, ale duzo bledow nie robie
wiec chyba nie utna nic
9 maj 21:36
Kipic: wojtek nie masz "Lipy"
Ja mam Lipe i bede musial chyba w sierpniu pisac poprawke
9 maj 21:40
Atar1x: Daj spokoj, nie tak zle, jak egzaminator bedzie spoko to odczyta sie i oceni.
9 maj 21:43
wojtek: przynajmniej rozszerzenie jutro ladnie machniesz, ja tam wiecej jak 60% raczej nie ugram, wiec
malutka lipe jednak mam
9 maj 21:43
9 maj 21:46
wojtek: wg mnie te wszystkie próbne od wydawnictw itp. są zawsze trudniejsze. bądźmy dobrej myśli
9 maj 21:47
Atashi: Powodzenia jutro na matmie wszystkim!

ja też jutro piszę i mam nadzieję, że będzie
równanie/nierówność z wartością bezwzględną, równanie trygonometryczne, jakiś prosty
ostrosłup, jakiś wielomian i spoko może się uzyska chociaż te 40%.. xd
9 maj 22:00
Kipic: Dzięki napewno sie przyda, dolaczam sie i takze zycze wszystkim powodzenia
9 maj 22:08
Atashi: ja nie dziękuję

jak znam życie, to pewnie dlatego, że taka podstawa była łatwa to dadzą
trudne rozszerzenie..
9 maj 22:15
wojtek: Atashi nie kracz juz

co roku mowia ze latwe, coraz latwiejsze. to moze i rozszerzenie bedzie
latwiejsze
9 maj 22:17
Atashi: wojtek, obyś miał rację, bo ja z rozszerzenia nie jestem orłem
9 maj 22:18
wojtek: no ja też nie, ale na te 6 dyszek liczę, damy radę!
9 maj 22:19
Atashi: łoo, to ja na wiele mniej

damy!
9 maj 22:20
Monika: Niech będzie takie jak czerwiec '12 ; D
9 maj 22:23
Osxx: 96% z podstawy mat, a też się boję rozszerzenia.. głównie przez brak odpowiedniego
przygotowania, bo zrobiłem całe wydanie zbioru zadań maturalnych z rozszerzonej matmy Nowej
Ery, ale czuję że to nie starczy..
9 maj 22:25
wojtek: ja nie skończyłem przerabiać całego zbioru Kiełbasy, dodatkowo nie czuję się za pewnie w całej
geometrii, kombinatoryce, prawdopodobieństwie. co ma być to będzie, nie ma co srać w pory
9 maj 22:30
Osxx: Dokładnie
9 maj 22:34
Kostek: Ma ktoś może link do arkuszu roz ?
9 maj 22:34
9 maj 22:37
wojtek: haha teraz przeglądam zeszyt z zadaniami jakie robiłem i znalazłem to zadanie z dowodzeniem,
które było na podstawie

to z xy+xz+yz≤0
z tego co widzę to powinni uznać to jak tam zrobiłem, więc 100pro z podstawki chyba mam.
9 maj 22:38
Kostek: Dzięki
Vizer
9 maj 22:46