znajac przekatna szescianu oblicz pole i objetosc
patryk1990r: Oblicz objetość i pole sześcianu, którego przekatna jest o 6 cm dłuższa od długości jego
krawędzi.
15 wrz 21:50
patryk1990r: pomocy
15 wrz 22:23
15 wrz 22:35
AROB: Dobry wieczór
Eto,
15 wrz 22:38
Eta:
Witaj
AROB , co tak późno dzisiaj jesteś ?

pozdrawiam
15 wrz 22:40
Bogdan:
Eto i
AROB − dobry wieczór
15 wrz 22:44
AROB: Też żałuję, nie udało mi się wcześniej. Zawsze myślałam, że na emeryturze będzie więcej czasu,
ale to tylko złudzenie. Pozdrawiam i do pracy!
15 wrz 22:47
patryk1990r: a objętość tego sześcianu i pole jak wyliczyć

możecie jeszcze mi pomóc
15 wrz 22:47
AROB: Witaj
Bogdanie.
15 wrz 22:48
Eta:
patryk nie przesadzaj

P
c = 6a
2 V = a
3
podstaw za "a"
i wyznacz P
c i V
dasz radę , wierzymy w Ciebie
15 wrz 22:50
patryk1990r: no próbuje obliczyć ale coś mi nie chce wyjść, bo nie zgadzają mi się wyniki z podręcznikiem
15 wrz 22:59
AROB: Pomogę Ci Patryku. Napisz co już masz obliczone. Czy masz a=3+4√2 ?
15 wrz 23:04
patryk1990r: ja mam obliczone a= 3(√3+1)
15 wrz 23:06
AROB: Przekątna podstawy =a√2, przekątna sześcianu = a+6.
Czyli a2 + (a√2)2 = (a+6)2
Stąd otrzymasz równanie : a2 − 6a − 18 = 0 , Δ=128, √Δ=8√2
a= 3+4√2 (bo ujemne a odrzucamy)
Po podstawieniu: Pc = 6(41+24√2)
V = (3+4√2)3= ... = 315 +236√2
15 wrz 23:14
patryk1990r: bo Eta mi obliczyła to a i wynosi one a= 3(√3+1). Bo to a= 3+4√2 raczej nie moze byc bo wynik
sie nie zgadza z podręcznikiem

a ja mam problemy z potęgowaniem
15 wrz 23:21
Eta:
patryk
podałeś mi sam takie równanie:
a
√2 = a +6
skąd miałam wiedzieć , jak brzmiała treść zadania?
PS: zobacz ten Twój post
15 wrz 23:25
AROB: A jaki masz ten wynik w podręczniku?
15 wrz 23:26
patryk1990r: w podręczniku są takie wyniki V=54(3
√3+5) P
c=108(2+
√3) i nie moge do nich dojsc

no
nie wiem moze sie gdzies pomylilem
15 wrz 23:29
patryk1990r: a tresc zadania jest podana na samej gorze jak cos
15 wrz 23:30
Eta:
AROB sprawdź deltę : Δ=
108
15 wrz 23:30
patryk1990r: kurde już sie w tym wszystkim pogubiłem
15 wrz 23:35
AROB: Dzięki, pomyłka w Δ. Przepraszam.
No to z wynikiem Ety, że a=3(√3+1) zgadza się wynik na Pc i V z podręcznika, Patryku. Mogę
Ci pokazać, chcesz? Bo widzę,że męczysz się z potęgami.
15 wrz 23:38
Eta:
wszystko się zgadza tak jak policzyłam a = 3(
√3 +1)
AROB się pomyliła

P
c =6* [3(
√3+1)]
2 = 6*9*( 3 +2
√3 +1) = 54*2(
√3+2) = 108(
√3+2) [j
2}
V = [3(
√3+1)]
3 = 27( 3
√3 +3*3*1 +3
√3 +1)=
= 27( 6
√3 +10) = 54( 3
√3 +5} [j
3]
więc jest ok
15 wrz 23:38
patryk1990r: jak bys mógł to proszę pokaż jak mam po kolei z tym zrobic , bo nie daje rady sobie potegami
15 wrz 23:40
AROB: Dzięki
Eto, wyprzedziłaś mnie. Teraz wszystko ok.
15 wrz 23:41
patryk1990r: 6*9*( 3 +2√3 +1) = 54*2( √3+2) a moge wiedziec gdzie podzialy sie 3 i 1

?
15 wrz 23:44
AROB: Patryku, Eta bardzo dokładnie rozpisała Ci wzory skróconego mnożenia. Już dokładniej nie
można.Musisz poćwiczyć wzory skróconego mnożenia.
Powodzenia!
15 wrz 23:45
patryk1990r: oki dzieki wam bardzo
15 wrz 23:46
AROB: 3+1=4, i 2 zostało wyłączone przed nawias.
15 wrz 23:46
Eta:
patryk podaję jeszcze raz , tak byś zrozumiał:
( a +b)3 = a3 +3a2b +3ab2 +b3
więc (√3+1)3= [(√3)3 +3*(√3)2*1 + 3*√3*1 +13] = 3√3 +3*3*1 + 3√3 +1=
= 10 + 6√3
więc V = 33( 10+√3) = 27*2( 5+3√3)= 54( 5+√3) [j3]
czy juzz teraz jasne: ?
15 wrz 23:49
patryk1990r: w tej objetosci tak a mam pytanie czy to 27( 6√3 +10) i zeby bylo 54 to to co jest w nawiasie
musze podzielic przez dwa czyli inaczej wyciagnac 2 przez nawias i w tedy mam 54 a w nawiasie
mam bardziej skrocony wynik. Czy dobrze to rozumiem
15 wrz 23:56
AROB: Bardzo dobrze zrozumiałeś.
16 wrz 00:01
patryk1990r: 
jeszcze raz wielkie dzieki
16 wrz 00:04
16 wrz 00:06
AROB: Powodzenia
Patryku, idź już spać.
16 wrz 00:13