| 6 | 6(√3+1) | |||
a√3 − a = 6 => a( √3 −1)=6 => a = | = | =
| ||
| √3−1 | (√3−1)(√3 +1) |
| 6(√3+1) | ||
= | = 3(√3+1)
| |
| 3 −1 |
Ωπ jeśli pytasz, bo można
prościej np.tak :
[a[a√3= a+6]] ⇔ a√3−a= 6 ⇔ (√3−1)a= 6 /*(√3+1) ⇔
⇔ (3−1)a= 6(√3+1) /:2 ⇔ a= 3(√3+1) − długość krawędzi
sześcianu, wtedy
Vsz.= a3= (3(√3+1)3= 3(√3+1)2* (3√3+1)= 3(3+2√3+1) (3√3+1)=
= 3(4+2√3) (3√3+1)= 6(2+√3) (3√3+1)= 6(6√3+2+3*3+√3)= 6(11+7√3) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Psz.= 6a2= 6*(3(√3+1))2=6*9(3+2√3+1)=54(4+2√3)=108(2+√3) . ...