prawdopodobienstwo
paula: Pilnie potrzebuje pomocy

Z zestawu kostek domina losujemy jedną. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że liczba oczek na
jednej z połówek tej kostki będzie równa 6?
Z góry dziękuje
6 maj 13:11
MAturzysta :): kostek domina jest 28, kostek z jedną połówką na której jest 6, jest 6. według mnie
prawdopodobieństwo jest równe 6/28 = 3/14. Chyba, że źle kombinuję
6 maj 13:13
6 maj 13:17
Konrad: |Ω|=28
|A|=7
A={ {0,6}, {1,6}, {2,6}, {3,6}, {4,6}, {5,6}, {6,6} }
P(A)=7/28=1/4
6 maj 13:20
paula: dziękuje
6 maj 14:40