Trivial:
Zamienię troszkę oznaczenia: a → x, b → y
4x
2 − 4xy − y
2 = −8
2x
2 − y
2 = −2
Zauważamy teraz, że po lewych stronach równań mamy tylko wyrazy które mnożą zawsze dwie
niewiadome, tj. x*x, x*y, y*y (są formą kwadratową). Takie równania można rozwiązać w
następujący sposób:
1. Poprzez odpowiednie przemnożenie i zsumowanie równań należy doprowadzić je do
postaci Ax
2 + Bxy + Cy
2 =
0
2. Jeśli A = 0, rozwiązanie trywialne. Jeśli nie to doprowadzamy równanie do postaci
(x−ay)
2 + by
2 = 0
3. b > 0 → rozwiązaniem jest tylko (x,y) = (0,0) (trzeba sprawdzić czy się zgadza
z pozostałymi równaniami)
b = 0 → x = ay
b < 0 → ze wzorów skróconego mnożenia rozbijamy równanie do postaci
(x−αy)(x−βy) = 0 → x = αy lub x = βy.
4. Wstawiamy wyniki do dowolnego z równań i rozwiązujemy dalej.
Ten schemat jest tylko wskazówką jak należy rozwiązywać takie równania. Stosując go w praktyce
mamy:
(1) 4x
2 − 4xy − y
2 = −8
(2) 2x
2 − y
2 = −2
Do równania pierwszego dodajemy −4 * równanie drugie:
−4x
2 − 4xy + 3y
2 =
0 / *(−1)
4x
2 + 4xy − 3y
2 = 0
| | 4 | | 4 | |
4(x+ |
| y)2 − 4*( |
| y)2 − 3y2 = 0 |
| | 2*4 | | 2*4 | |
| | 1 | |
4(x+ |
| y)2 − 4y2 = 0 / : 4 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x+ |
| y)2 − y2 = 0 // Przypadek b < 0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x+ |
| y−y)(x+ |
| y+y) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Wstawiamy do równania (2):
y
2 = 4
y = ±2
dostajemy rozwiązania: (x,y) ∊ { (−1,−2), (1,2) }
brak rozwiązań.
Zatem (x,y) ∊ { (−1,−2), (1,2) }
Dominik: zdumiewajace − zgadza sie.

w zasadzie cale rozwiazaie jest jasne, ale jakos mi sie nie chce
wierzyc, zeby to bylo za 4 pkty (uklad rownan nie jest wszystkim − to jest potrzebne do
wyznaczenia rownan prostych). a wlasnie ten uklad rownan byl w kluczu odpowiedzi...
Trivial:
Ten układ nie jest jakiś trudny rachunkowo, ale trzeba wiedzieć przynajmniej mniej więcej jak
do niego podejść.

Jakie było oryginalne zadanie?
Eta:
4a
2−4ab−b
2+8=0
− 2a
2−b
2+2=0
−−−−−−−−−−−
| | a2+3 | |
2a2−4ab+6=0 ⇒ b= |
| , a ≠0 |
| | 2a | |
7a
4+2a
2−9=0 Δ=256
√Δ=16
a
2= 1 ⇒ a=1 v a= −1
| | 1+3 | | 1+3 | |
b= |
| =2 v b= |
| = −2 |
| | 2 | | −2 | |
rozwiązaniem są pary : (1,2), (−1,−2)