ciągi
Paula: Proszę o pomoc

!
Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n),jeśli a
3=4,a
7=12.
5 maj 13:36
bezendu:
a
1+2r=4 / (−1) a
1=0
a
1+6r=12 a
20=2(20−1)=28
−a
1−2r=−4
a
1+6r=12
| | 0+38 | |
4r=8/4 S20= |
| *20=190 |
| | 2 | |
r=2
a
1+4=4
a
1=0
a
n=2n−2
a
n=2(n−1)
5 maj 13:41
Kejt:
an=a1+(n−1)r
a3=a1+2r
a1+2r=4
a7=a1+6r
a1+6r=12
i masz układ do rozwiązania.. potem tylko podstawić do wzoru..
5 maj 13:41
bezendu:
Chyba już nic nie trzeba podstawiać
5 maj 13:42
Kejt: mhm.. zepsułeś
5 maj 13:42
Paula: dzieki
5 maj 13:43
bezendu: byłem pierwszy
5 maj 13:43
Gringo: S20 tam jest 380 a nie 190
5 maj 13:47
Kejt: haha! pierwszy..ale zepsułeś
5 maj 13:48
Gringo:
5 maj 13:48
bezendu: racja wynik to 380
5 maj 13:48
bezendu:
5 maj 13:49
Kejt: jeszcze jedna literówka..
a20=38 a nie 28
5 maj 13:49
5 maj 13:50
Paula: do bezendu
a skąd sie to bierze an=2n−2
5 maj 13:55
Kejt:
r=2
a1=0
an=a1+(n−1)r
an=0+2(n−1)
5 maj 13:58
bezendu:
wzór na n−ty wyraz ciągu który powinnaś znać napisał Ci go Kejt
an=a1+(n−1)*r
u mnie a1=0 więc nie wpływa to i pomijam
an=(n−1)*r
an=(n−1)*2
an=2n−2
an=2(n−1)
5 maj 13:58
Kejt: napisała
5 maj 13:59
bezendu: zjadłem a przepraszam
5 maj 13:59
Paula: oki
5 maj 13:59