Równanie
Gringo: Znajdź długości boków prostokąta, którego obwód jest równy 62, a przekątna 50 d=√a2+b2
5 maj 12:13
Trivial:

Rozwiąż układ równań:
d =
√a2+b2
d = 50
2*(a+b) = 62
5 maj 12:15
Basia:
układ równań:
a+b = 31
a2+b2 = 2500
5 maj 12:15
Technik:
Obw=2a+2b=62
a+b=31
a=31−b
a2+b2=c2
a2+b2=50
(31−b)2+b2=50 rozwiąż dalej sam
5 maj 12:17
Gringo: no nie wiem jak dojść
5 maj 12:30
Technik: w moim zapisie jest bład
a2+b2=502
a2+b2=2500 czyli tak jak podał Basia
5 maj 12:35
Technik: podała*
5 maj 12:37
Gringo: Mam prośbę czy mógłby to ktoś przystępnie wytłumaczyć
5 maj 13:28
bezendu:
@Gring czego nie rozumiesz

Basia Podała Ci wskazówkę
Wzór na pole obwodu prostokąta 2a+2b=62 czyli a+b=31
z twierdzenia pitagorasa
a
2+b
2=c
2
a tego a+b=31 wyznaczam a
a=31−b
(31−b)
2+b
2=2500 i rozwiąż równanie kwadratowe
5 maj 13:53
Gringo: A jak je rozwiązać
5 maj 14:08
bezendu:
znasz wzór skróconego mnożenia (a+b)
2=a
2+2ab+b
2 
to zastosuj
5 maj 14:08
Gringo: 961−2*31*b+b
2+b
2=2500 i co dalej
5 maj 14:12
bezendu:
2b2−62b−1539=0
Δ=b2−4ac
5 maj 14:19
Gringo: Jaki ze mnie młot

żeby tego nie zauważyć
5 maj 14:26
Kejt: spoko.. to syndrom maturalny..
5 maj 14:26
bezendu: Mam nadzieję, że teraz już sobie poradzisz

ja niestety muszę Cię opuścić
5 maj 14:27
bezendu:
Znowu @Kejt coś dziś dziwny zbieg okoliczności
5 maj 14:27
Kejt: bo ja tak po wszystkich postach latam

i walczę z jednym zadankiem..
5 maj 14:28
bezendu:
a mianowicie
5 maj 14:29
Kejt: W trójkąt prostokątny wpisano okrąg o promieniu 2. Jeden z kątów trójkąta ma miarę 2α. Wyznacz
obwód trójkąta.
5 maj 14:31
Saizou : Kejt jakby co to lepiej załóż nowy post
5 maj 14:32
Kejt: zaraz tak zrobię.. jeszcze chwilę powalczę sama..
5 maj 14:32
bezendu:
przykro mi ale nie pomogę
5 maj 14:32
Gringo: Ale x
1 i x
2 jakieś dziwne wychodzą

5 maj 14:39
Gringo: Ale wszystko w porządku wychodzi Koniec
5 maj 14:42