oblicz x :
żaba: a) log₂x = log₂1,2 + log₂6 23
b) log₂x = −1
c) log3 x = log3 0,8 − log3 3 15
d) log3 x = 12
5 maj 09:50
5 maj 10:00
Mateusz: a) log2x = log2(1,2 * 623)
po wyliczeniu nawiasu mamy
log2x = log2(8)
opuszczamy logarytm (bo logarytmy po obu stronach równania mają tą samą podstawę)
x = 8
b) log2x = −1
log2x = log22−1
opuszczamy logarytm (jw)
x = 2−1 = 12
c) log3x = log3(810:35)
po wyliczeniu nawiasu mamy
log3x = log3(43)
opuszczamy logarytm (jw)
x = 43
d) log3x = 12
log3x = log3312
po opuszczeniu logarytmu (jw)
x = 312 = √3
5 maj 10:10
Mateusz: Żaba: Mam nadzieję, że pomogłem
5 maj 10:17