f.kwadratowa
Ewelina: rozwiąż równanie :
1) 3x2+7x−20=0
2) −x2−2x+2=0
15 wrz 18:51
Monia:
15 wrz 18:54
15 wrz 18:54
Ewelina: wiem o tych zadaniach, ale mi zależy na tym konkretnym przykładzie, bo wszystkie pozostałe
zrobiłam tylko tego nie umiem
15 wrz 18:57
Monia: to spróbuj, podaj wyniki to napiszę ci czy dobrze, oki?
15 wrz 19:00
KASIA: Δ = 49 + 240 = 289
Δ >0 więc
x
1 = −4
x
2 =
106
15 wrz 19:02
KASIA: to było 1
15 wrz 19:02
Ewelina: wynik z 1
x∊{−4,123}
wynik z 2
x∊{−1−√3,−1+√3}
15 wrz 19:05
Ewelina: Kasia, dlaczego dodałaś liczbę 240? przecież we wzorze jest −4ac?
15 wrz 19:07
Ewelina: a dobra już wiem

bo wyszło ujemne i dwa minusy obok siebie dają plus

dziękuje

z resztą
sobie poradzę
15 wrz 19:09
KASIA: dokładnie

nie ma za co. drugeigo nie rozwiązywałam, bo robi się je dokładnie tak samo,
tylko inne dane. Ewelina zresztą podała wynik
15 wrz 19:15