rozwiaz nierównosć -3x^2+3x+36>0 prosze o sprawdzenie czy jest dobrze
lol : −3x 2+3x+36≥0
Δ=32−4*(−3)*36=9+432=441
√Δ=441
x1= −3−212*3=4
x2=−3+212*3=−3
5 maj 00:27
ICSP: a dalej ?
5 maj 00:31
lol : no własnie nie wiem co dalej , myslałem ze to juz koniec zadania
5 maj 00:32
5 maj 00:33
lol : ale jak bym coś takiego na maturze zrobił był miał zaliczone czy raczej nie
a jakie tu błedy są powiedz
5 maj 00:36
ICSP: zależy. Zadanie jest niedokończone.
Jeżeli byłoby to zadanie otwarte to może 1 na 3 pkt byś dostał. Jak zamknięte to oczywiście 0
√Δ = 21 a nie 441
oraz w x1 oraz x2 brakuje minusów w mianowniku. Zapewne zapomniałęs/aś ich przepisać.
5 maj 00:38
lol : a do tak teraz za uwarzyłem √Δ=21 to tak rzeczywiscie a te minusy przy x to gdzie powinny
byc
5 maj 00:43
ICSP: w mianownikach
a = 3
| | −b ± √Δ | | −3 ± 21 | |
x = |
| = |
| |
| | 2a | | 2 * (−3) | |
a u Ciebie nie ma minusów
5 maj 00:45
lol : o ja błąd rzeczowy , dzięki mózg sie lasuje od tej matmy

dzieki za info
5 maj 00:47
lol : dzieki
5 maj 00:51
pigor: ..., lub np. tak:
−3x2+3x+36 ≥0 /:(−3) ⇔ x
2−x−12≤ 0 ⇔ x
2+3x−4x−12≤ 0 ⇔
⇔ x(x+3)−4(x+3)≤ 0 ⇔
(x+3)(x−4)≤ 0 ⇔
−3≤ x≤ 4 ⇔
x∊[−3; 4] .
5 maj 01:01
lol : juz wolę tym pierwszym sposobem tak sie nauczyłem

i wystarczy mi
5 maj 01:06