funkcja
Ann: | | |x2−4| | |
narysuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | 2−|x| | |
4 maj 19:55
Ania_601: rozpisujemy moduły, powstają 3 wzory funkcji do okreslonych przedziałów i doprowadzamy do
postaci kanonicznej
4 maj 20:00
Ania_601: sorrki pomyłka powstają 4 przedziały
4 maj 20:03
Ann: proszę trochę szczegółowiej bo nawet nie wiem jak i od czego zacząć

?
wiem, że z dziedziny wyrzucamy −2 i 2
więc warunki
(−
∞;−2)
(−2;0)
<0;2)
(2;+niesk)
ale jak to rozwiązać?
4 maj 20:04
Ania_601: Gdy masz już tak rozpisane te przedziały po patrzysz jak według tych przedziałów będzie
opuszczany moduł tz z jakim znakime np: x∊ (−
∞,−2) to f(x)=
(x−2)(x+2)2+x = x−2 .W tym
wypadu pierwszy moduł bez zmian opuszczaliśmy, a drugi ze zmianą znaku . Jaśniej jest trochę?
4 maj 20:13
Ann: a czym będzie różnił sie warunek 1 od 2?
4 maj 20:18
Ania_601: w drugim dla x (−2,0) f(x)=−x+2, tym razem w pierwszym i w drugim opuzczamy moduł ze zmianą
znaku
4 maj 20:21
Ann: wlasnie nie rozumiem czemu
4 maj 20:25
4 maj 20:33
4 maj 20:35