Rownanie
cycu: Rozwiąż równanie: −x3 +5x2 +3x−15=0 Proszę o pomoc w rozwiazaniu tych dwoch zadan.
4 maj 19:50
Kejt:
x2(x−5)+3(x−5)=0
(x2+3)(x−5)=0
i nawiasy przyrównujesz do zera..
4 maj 19:51
Kejt: uwaga, bo jest podpucha
4 maj 19:52
Atar1x: −x2 (x−5) +3 (x−5)=0
(x−5)(−x2 +3)=0
x=5 v −x2=−3
x2=3
x=√3 v x=−√3
4 maj 19:53
Kejt: @Atar1x, gratuluję x2<0
4 maj 19:54
Atar1x: podpucha?
4 maj 19:54
Atar1x: W którym miejscu?
4 maj 19:55
Technik: @Atar1x coś stworzył ja się pytam

x
2+3=0
x
2=−3 od kiedy mam pierwiastek drugiego stopnia z liczby ujemnej
4 maj 19:55
Kejt: haha.. ja wtopiłam
4 maj 19:55
Atar1x: Zdarza się

x
2=−3 nie istnieje
4 maj 19:56
Technik:
a no tak patrzałem na rozwiązanie Kejt sorry Atar1x
4 maj 19:57
Atar1x: spoko, myślałem, że już u mnie kaplica z matmą, ale jednak nie
4 maj 19:57
Kejt: głowa mnie już boli..a planimetria przede mną
4 maj 19:58
Technik: @pomóżcie tutaj bo nie wiem czy dobrze myślę

@Kejt nie łam się będzie git
4 maj 20:00
4 maj 20:01
cycu: dzieki wielkie

wynik sie zgadza

widzisz Atar jestes geniuszem
4 maj 20:01