Dwa różne pierwiatki dodatnie
cyaneus: Proszę o pomoc, pewnie coś pominęłam i dlatego nie chce mi wyjść zgodnie z odpowiedziami...
Wyznacz wartość parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
x2 + (2m−3)x + 2m + 5 = 0
a≠0
Δ>0
−(b/a)>0
c/a>0
Δ=(2m−3)2 − 4(2m+5)
Δ=(4m2 − 12m + 9) − 8m − 20
Δ=4m2 − 20m − 11
Δ=400 − 4(−11)4
Δ=576
m1=−(1/2) m2=5 1/2
m∊(−∞, −(1/2) ) u (5 1/2, ∞)
− (2m+3)/1 >0
m> − 3/2
czyli m∊(−3/2, −1/2) u (5 1/2, ∞)
W podręczniku za to wychodzi m ∊ (−5/2, −1/2).
4 maj 19:40
Atar1x: a drugi warunek że x1+x2>0 bo na razie masz pokazane ze oba sa tego samego znaku
4 maj 19:44
Technik:
a≠0
Δ>0
x
1*x
2>0
x
1+x
2>0
Δ=(2m−3)
2−4(2m+5)
Δ=4m
2−12m+9−8m−20
Δ=4m
2−20m−11
Δ
m=(−20)
2−4*4*(−11)=576
√Δm=24
x
1*x
2>0
2m+5>0
2m>−5 /2
x
1+x
2>0
−2m+3>0
−2m>−3
2m<3/2
4 maj 19:53
cyaneus: Aaaa podzieliłam samą piątkę przez jedynkę w tym drugim... tak więc wychodzi m>−5/2. Ale
dlaczego tylko do −1/2?
4 maj 19:57
Technik: weź cześć wspólną tych przedziałów
4 maj 19:59
Kejt: chodzi Ci o metodę czy rachunkowo?
4 maj 20:02
Technik:
Metoda jest dobra chyba ja innej nie znam

ale zobacz czy nie ma błędu w obliczeniach

(pierwszy raz w życiu robiłem tego typu zadanie )
4 maj 20:04
cyaneus: Narysowałam sobie te przedziały, no i dla mnie część wspólna to właśnie moja niezgadzająca się
odpowiedź... No bo jeśli m ma ustalone tylko "od" to ten drugi przedział z warunku delty też
pasuje
4 maj 20:05
Kejt: taa..zobacz czy nie ma błędu.. z moim dzisiejszym geniuszem
4 maj 20:07
Kejt: jeśli masz dobre wzory Viete'a to wg mnie rachunkowo jest w porządku..
4 maj 20:10
Technik:
im bliżej matury tym coraz gorzej

odpoczywaj teraz
4 maj 20:11
Kejt: o nie, nie.. jak nie skończę planimetrii, kombinatoryki i prawdopodobieństwa..to nie będę mogła
spać po nocach..
4 maj 20:12
Technik: ja teraz powtarzam tylko słówka na angielki i pisze jakieś recenzje i różne pierdoły....
4 maj 20:13
Kejt: za angielski się jeszcze nie wzięłam

ale z tym nie mam jakichś szczególnych problemów..
4 maj 20:14
cyaneus:

Tylko co z tą częścią wspólną

Ja tej z odp nie widze... Tak, im bliżej matury tym coraz
więcej błędów
4 maj 20:16
Technik: jeden błąd jednej literki zapomnisz i tracisz już punkt
4 maj 20:17
Kejt: proponuję wrzucić do wolframa i sprawdzić, czy nierówności są dobrze rozwiązane..
4 maj 20:17
Bogdan:

To jeszcze raz.
x
2 + (2m − 3)x + 2m + 5 = 0, a = 1, 2m − 3 = 0, c = 2m + 5
Założenia:
| | 1 | | 11 | |
1) Δ > 0 ⇒ 4m2 − 20m − 1 > 0 ⇒ m < − |
| lub x > |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | c | | 5 | |
2) x1 * x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ 2m + 5 > 0 ⇒ m > − |
| |
| | a | | 2 | |
| | −b | | 3 | |
3) x1 + x2 > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ −2m + 3 > 0 ⇒ m < |
| |
| | a | | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
Rozwiązanie widać na rysunku: x ∊ (− |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 20:32
cyaneus: Już wszystko jasne! W 3 założeniu pomieszałam znaki... Dziękuje bardzo za pomoc
4 maj 20:40
Technik: Czyli moje obliczenia były poprawne
4 maj 20:41
Kejt: czyli ja się nie pomyliłam przy sprawdzaniu
4 maj 20:44