rachunek prawdopodobieństwa
***mat***: ze zbioru {0 1 2 3 4 5 67 8 9} losujemy kolejno cztery cyfry bez zwracania a następnie
zapisujemy je w kolejności losowania tworząc liczbę czterocyfrową. ile można w ten sposób
otrzymać liczb podzielnych przez 25?
moje rozumowanie:
szukane cyfry (a, b, c, d)
ilość możliwości: 7 7 3
bo liczba podzielna przez 25 to taka, która kończy się na 00 (odpada, bo cyfry nie moga się
powtarzać), 25, 50 ,75− mamy 3 możliwości obstawienia dwóch ostatnich miejsc, miejsce tysięcy
(a) nie może być więc juz obstawione przez dwie liczby ani przez 0, stąd 10−3=7, a miejsce
setek (b) przez 3 liczby wykorzystane wcześniej− 10−3=7; 7*7*3=147 możliwości... a odpowiedź
jest zła. gdzie robię błąd? jakie jest poprawne rozw?
15 wrz 18:05
Eta:
Witam

oczywiście ustawienie na ostatnich dwumiejscach ( 00) odpada
ale ustawienie 50 daje nam już zero na końcu
więc możliwości jest: 8*7*1
teraz ustawień gdy na końcu jest : 25 lub 75
mamy: 7*7*2
ostateczna odp:
8*7*1 + 7*7*2 = 154
czy teraz zgadza się odp?
PS: wiesz już gdzie popełniłaś błąd ?
Powodzenia w następnych zadaniach
15 wrz 23:21
Bogdan:
Witaj
***mat***. Czy zauważyłeś, że podałem Ci tydzień temu rozwiązanie Twojego zadania
19602 ?
15 wrz 23:33
Eta: 
ja nie widziałam , sorry
Bogdanie
15 wrz 23:41
Eta:
hmm ...pod tym hasłem otwiera się całkiem inny post

więc już teraz nie wiem o co chodzi
15 wrz 23:42
Bogdan:
Eto, dobrze się pokazuje, nie chodzi mi o zadanie z tego postu, tylko o zadanie sprzed
tygodnia. Zależało mi na tym, żeby [***mat***] tamto zadanie zobaczył.
15 wrz 23:46
Eta: ok
16 wrz 00:09