Wytłumaczcie mi.:)
licealista.: Moi drodzy skąd mam wiedzieć kiedy w układzie współrzędnych przy paraboli a>0 lub a<0, albo
kiedy b>0 a kiedy b<0 albo kiedy c>0 a kiedy c<0. HELP
4 maj 13:20
use : masakra

no ale ok : podam ci przykład;
1)f(x) = x
2+3x−10 funkcja kwadratowa ma postać ax
2+bx+c ( czyli jak łatwo
sie domyślić to co przy x
2 to jest a , to co przy x to jest b a wyraz wolny to c
2) jeżeli masz taką postać f(x)=(x+3)
2−4 to możesz to rozbić podnosząc do kwadratu nawias i
dostaniesz f(x)=x
2+6x+5 z tego juz widac jakie jest a jakie jest b i jakie jest c
4 maj 13:24
licealista.: nie o to mi chodzi, chodzi patrząc po wykresie
4 maj 13:25
licealista.: patrze na wykres i widzę kiedy a>0 albo a<0
4 maj 13:26
licealista.: a jak spostrzec, że b >0 bądz b<0
4 maj 13:26
eZ: Jezeli parabola ma ramiona do gory, a>0, jezeli do dolu, a<0.
4 maj 13:36
Dominik: | c | |
| > 0 gdy miejsca zerowe sa tego samego znaku. z tego wynika, ze |
| a | |
dla a > 0 gdy miejsca zerowe sa tego samego znaku to c > 0
dla a < 0 w analogicznej sytuacji c < 0
4 maj 13:38
4 maj 13:39
Dominik: ponadto c = 0, gdy jednym z miejsc zerowych jest 0.
4 maj 13:39