Uzasadnij równość:
Kizuna: Uzasadnij równość:
4 maj 11:37
Ania_601: Przekształcamy według wzorów, czyli gdy mamy log 1/{log1/32 to zamieniamy licznik z
mianownikiem i podstawe logarytmu z liczbą nad .
log23−1 + log23 = 0
−log23 + log23=0
0=0
l=p c n u
4 maj 11:44
Kizuna: | | 2 | |
A |
| + 1log49 = 4log32? |
| | log2√2 3 | |
4 maj 12:05
Ania_601: | | 1 | |
chwila, bo to |
| to jest podstawa tamtego logarytmu, czy ta 1 na kresce ułamkowej jest? |
| | 4 | |
4 maj 12:12
Kizuna: na kresce 1:(log4 9)
4 maj 12:17
Ania_601: a więc tak: 2log32√2 + log3222=P
2log3 232 + 22log32=P
2*32log32 + 1log32= P
3log32 + 1log32= p
4log32 = p
L=P
c. n. u.
4 maj 12:19
4 maj 12:21
Kizuna: A mogłabyś mi powiedzieć jeszcze jaka zasada rządzi takim rozkładaniem 2log3 2√2 + log3222?
4 maj 12:25
Kizuna: wyprzedziłaś moje pytanie xD
4 maj 12:26
Ania_601: haha czytam w myślach
4 maj 12:40