nierownosc
amenstia: rozwiąż nierówność √9−8x−x2*(x−1) ≥ 0
3 maj 20:13
Dominik:
3 maj 20:18
3 maj 20:19
amenstia: ale przecież tego nie da się przedstawić w taki sposób
3 maj 20:21
jikA:
Dziedzina ustalona?
3 maj 20:45
klex: Masz:
1.Wyznaczyć dziedzinę
√−x2−8x+9*(x−1)≥0
−x2−8x+9≥0
Δ=100
x1=1
x2=−9
D:x∊<−9;1>
2.Rozwiązać równanie:
√−x2−8x+9*(x−1)≥0
√−(x+9)(x−1)*(x−1)≥0
√−(x+9)(x−1)3≥0 /2
−(x+9)(x−1)3≥0
(−x−9)(x−1)3≥0
Więc:
x=−9 , x=1
Czyli:
x∊(−∞;−9>∪<1;∞)
uwzględniając dziedzinę:
ODP: x∊{−9,1}
3 maj 21:10
amenstia:

−(x+9)(x−1)
3≥0
dlaczego nie wychodzi?
3 maj 21:15
amenstia: up
3 maj 23:38
amenstia:
3 maj 23:38
pigor: ... , a więc rozwiąż nierówność
√9−8x−x2 *(x−1) ≥ 0 ⇔
√−(x2+8x−9) ≥ 0 i x
2+8x−9≤ 0 i x−1 ≥0 ⇔
⇔ x
2+8x+16 ≤ 9+16 i x ≥1 ⇔ (x+4)
2 ≤ 25 i x ≥1 ⇔ }x+4| ≤ 5 i x ≥1 ⇔
⇔ −5≤ x+4 ≤ 5 i x ≥1 ⇔ −9≤ x ≤1 i x ≥1 ⇔
x=1 . ...
3 maj 23:55
jikA:
x = −9 też spełnia bo zeruje nam to wyrażenie a więc 0 ≥ 0.
4 maj 00:02
pigor: ..racja

dzięki, jakoś mi ...

"umknęło" , choć nie powinno, bo widać je wyraźnie .
4 maj 00:21