Pytanie
Dominik: Dana jest liczba a=(2−2√5)2 −−−−> to wszystko łącznie z kwadratem jest pod pierwiastkiem i
jeszcze −2√5, i mam wykazać, że jest to liczba całkowita
To co mam w pierwszym pod pierwiastkiem mogę zapisać za pomocą wzoru skróconego mnożenia?
3 maj 17:05
Dominik: a = √(2 − 2√5)2 − 2√5 = |2 − 2√5| − 2√5 = − 2 + 2√5 − 2√5 = − 2
QED
3 maj 17:07
Dominik: Aha, to tak jak we wzorze mam, że mogę zamienić to co jest pod pierwiastkiem do kwadratu na
wartość bezwzględną z tej liczby.
3 maj 17:08