ef
sinus: Dany jest trójkątt prostokatny ABC, w którym |<A| = 90. Przeciwprostokatna BC ma dlugość a ,
dwusieczna AD kąta prostego ma długość d. Udowodnij, ze pole trójkata ABC jest
równe P =14(d2 + d√d2 + 2a2)
3 maj 15:51
sinus: ?
3 maj 16:15
sinus: up
3 maj 17:12
Mila: Wpiszę po kolacji.
3 maj 18:18
sinus: okey
3 maj 19:28
Eta:
| | db | | dc | | d | |
P(ABC)= P1+P2= |
| *sin45o+ |
| *sin45o= |
| √2(b+c) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | d2 | | d2 | |
P2= |
| (b2+c2+2bc) = |
| (a2+4P) /*8 |
| | 8 | | 8 | |
8*
P2−4d
2*
P−d
2a
2=0
Δ=16d
4+32d
2a
2 ,
√Δ= 4d*
√d2+2a2
| | 4d2+4d√d2+2a2 | | 1 | |
P= |
| = |
| [d2+d√d2+2a2] |
| | 16 | | 4 | |
c.n.u
3 maj 19:39
sinus: dziękuje
3 maj 20:08
Mila: O, jak miło,
Eta już wpisała.
3 maj 20:21
3 maj 20:26