PROSTA
kiki : pomocyy

! napisz równanie prostych i równoległej oraz prostopadłej do y=−2x+5 i
przechodzących przez punkty A (−2,4)
3 maj 13:57
JUDZIA: wie ktoś jak to zrobić ?
3 maj 14:01
kiki: ja nie portafie
3 maj 14:02
3 maj 14:04
inf: Skorzystaj ze współczynnika kierunkowego, który stoi przy x oraz z warunku dla prostych
prostopadłych i równoległych. Wykorzystaj dane punktu. Układ równań. Jeśli nie dasz rady to
jeszcze pomogę.
3 maj 14:06
kiki: czyli 4=−2*(−2)+b2 y=−2x+b2 x= −2 y= 4
4=4+b2
b2=1
3 maj 14:16
kiki: y=−2x+1
3 maj 14:17