da
sinus: Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x) x2 − mx +2m. Funkcja g przyporządkowuje każdej
liczbie rzeczywistej m najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−1;1>.
Wyznacz wzór funkcji g.
czy może mi ktoś wytłumaczyć o co tu tak naprawde chodzi w tym zadaniu poz tym ze mam wyznaczyc
wzór funkcji g
3 maj 12:45
Michał: ja uważam że g(m) to jest stała o jednej wartości a mianowicie najmniejszej z przedziału <−1;1>
funkcji f
3 maj 13:18
3 maj 13:32
sinus: ja to zadanie zrobiłem tak wiec prosze powiedzieć czy dobrze
najpierw sprawdziłem co sie dzieje na krancach przedziału czyli
f(−1) i f(1)
i jak widzimy
f(−1) = (−1)
2 − m(−1) + 2m = 3m + 1
f(1) = 1
2 − m*1 + 2m = m + 1
no i jak widzimy to jest okey
ale jak sprawdziłem odpowiedzi to jednak brakowało mi jeszcze czegoś
ale ja widzimy w tym rozwiązaniu
https://matematykaszkolna.pl/forum/75436.html
policzono jeszcze co dzieje sie w wierzchołku funkcji f(x)
x
w =
m2 czyli sprawdzam co sie dzieje w wierzchołku tzn jaki zwór ma funkcja
f(
m2) = (
m2)
2 − m(
m2) + 2m = −
m24 + 2m
czyli sprawdziłem co dzieje sie w punktach charakterystycznych dla funkcji f(x)
no i
| | ⎧ | 3m + 1 | |
| g(m) = | ⎨ | −m24 + 2m |
|
| | ⎩ | m + 1 | |
ale skąd im wyszły takie przedziały i czy w ogóle moj tok rozwiażywania zadania jest poprawny?
5 maj 12:44
Basia:
a prościej się nie da ?
jeżeli x
w ∊<−1;1> to y
w jest najmniejszą wartością w tym przedziale
−2 ≤ m ≤ 2
stąd dla m≤<−2;2> g(m) = −U{m
2}[2}+2m
dla m∊ (−
∞;−2)∪(2;+
∞) wartość najmniejsza to f(−1) lub f(1)
f(−1) = 3m+1
f(1) = m+1
3m+1 < m+1
2m < 0
m < 0
czyli dla m∊(−
∞;−2) g(m) = 3m+1
m+1<3m+1
−2m < 0
m>0
czyli dla m∊(2;+
∞) g(m) = m+1
i tyle
5 maj 13:24
sinus: okey dziękuje a czy umiała byś pomoć tzn wyjaśnic takie zadanie
5 maj 13:29
sinus: Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania: (2a+1)x2 − ax + a −2 = 0 jest
większy od 1, a drugi mniejszy od 1?
5 maj 13:30
sinus: ?
5 maj 14:53