Potrzebuję pomocy
Kaja: W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu ramiona mają po 6 cm długości, a jedna z podstaw
jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz długości podstaw.
15 wrz 14:39
Bogdan:
Zastosuj twierdzenie o okręgu wpisanym w czworokąt, jest tutaj:
874
15 wrz 14:47
Bogdan:
15 wrz 14:50
Kaja: czyli by było tak
2b+b=6+6
3b=9/3
b=3
Tak
15 wrz 14:55
Bogdan:
Prawie, 6 + 6 = 12, nie 9.
15 wrz 14:56
Kaja: no tak heh
15 wrz 14:56
Bogdan:
Poza tym dobrze.
15 wrz 15:01
Kaja: teraz P= 6+6+4+2*4
P=16+8
P=24
15 wrz 15:02
Kaja: r =2P/ a +b+c+d
r=2*24/8+6+4+6
r=48/24
r=2
15 wrz 15:05
Kaja: dobrze
15 wrz 15:05
Bogdan:
Co to jest P i r ?
Po co to liczysz ?
Masz tylko podać długości podstaw, górna podstawa b = 4, dolna 2b = 8 i to już wszystko.
15 wrz 15:11
Kaja: achas dzięki
15 wrz 15:13