pp
sinus: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + (m−3)x
2 + (m+10)
2 = 0 ma 4 pierwiastki
tworzące ciag arytmetyczny?
Δ > 0 ⋀ m ≠ 3
dlaczego tutaj dajemy założenie ze m ≠ 3
Δ = m
2 − 6m + 9 − 4m
2 − 80m − 400
3m
2 + 86m + 391 < 0
Δ = 1849 − 1173
√Δ = 26
m
1 = −23
x
4 + (m − 3)x
2 + (m + 10)
2 = 0
(x + x
1)(x + x
2)(x − x
1)(x − x
2) = 0
x
2 = t ,t ≥ 0
t
2 + (m − 3)t + (m + 10)
2 = 0
(√t + √t
1)(√t + √t
2)(√t − √t
1)(√t − √t
2)
(−√t1,−√t2,√t2,√t
1)
t
1 > t
2
−2√t
2 = −√t
1 + √t
2
3√t
2 = √t
1 / 2
9t
2 = t
1
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
9 * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
−9b − 9√Δ = −b + √Δ
10√Δ = −8b
5√Δ = −4b / 2
25Δ = 16b
2
do tego momentu rozumiem ale skad sie bierze reszta to nie wiem
−75m
2 − 2150m − 9775 = 16m
2 − 96m + 144
91m
2 + 2054m + 9919 = 0
Δ = 1054729 − 902629
√Δ = 390
| | −1027 − 390 | | 4 | |
m1 = |
| = −15 |
| |
| | 91 | | 7 | |
| | 4 | |
Tworzą ciąg arytmetyczny dla m = −15 |
| ⋁ m = −7 |
| | 7 | |
tu jest link do rozwiazania
https://matematykaszkolna.pl/forum/96745.html
czy mógły mi ktoś to wyjaśnić