...
Marta: jak zrozumieć i jak się nauczyć obliczać sin,cos i tg z trójkątów ? ...
Proszę o pomoc...
30 kwi 21:18
30 kwi 21:20
Marta: tylko co zrobić jak będzie inny trójkąt?
30 kwi 21:25
Marta: ?
30 kwi 21:30
Basiek: Jeśli masz dowolny trójkąt prostokątny i potrafisz rozróżnić: przeciwprostokątną i
przyprostokątne− przyległą do kąta i leżącą na przeciw... to za każdym razem postępujesz wg
WZORU.
To są wzory. I należy nauczyć się ich na pamięć. I nie kombinować.
30 kwi 21:32
Krzysiek : To sobie narysuj ten trojkat ktory podal CI wlinku Dominik i oznacz poszczegolne funkcje i
narysuj sobie np odwrotnie ten trojkat i to samo oznacz ,i rysuj taki trojkat w innym ukladzie
i oznaczaj pamietajac o definijach sin cos,tg ctg −toco napisala Basiek . Inaczej tego nie
pojmiesz .
W zadaniach z trygonometrii czy geometrii czy geometrii analitycznej podstawa to rysunek .
Wiec rysuj te trokaty i sie oswajaj z funkcjami trygonometrycznymi.
1 maj 09:31
Olka: to jest łatwe.
1 maj 09:36
Olka:

sin γ = 5/13
cos γ = 12/13
tg γ = 5/12
dla ułatwienia w sin i cos zawsze w mianowniku musi byc długośc przwciwprostokatnej w naszym
przypadku 13

w sin zawsze to jest bok leżacy na przeciwko tego kata w naszym przypadku γ

( 5/13 )
w tg to jest zawsze bok leżący na przeciwko tego kata ( γ ) do drugiej przyprostokatnej (5/12
)
z góry przepraszam za rysunek

mam nadzieje ze chociaż trochę pomogłam. to nie jest trudne
1 maj 09:55