Dany jest kąt α, taki że tgα = 1/9 . Oblicz wartości sin α, cos α i ctg α. / − k
KonstruktorŁodziPodwodnych: Dany jest kąt α, taki że tgα = 1/9 . Oblicz wartości sin α, cos α i ctg α.
/ − kreska ułamkowa
29 kwi 22:05
Nienor: sin
2α+cos
2α=1
rozwiązać układ.
Lub na teście, narysować trójkąt prostokątny, zaznaczyć przyprostokątne 1 i 9, policzyć z
pitagorasa przeciwprostokątną (c=
√1+81). Wyznaczyć szukane funkcje. Ale tak, tylko dla
siebie na teście, nie w zadaniu otwartym.
29 kwi 22:09
Eta:
29 kwi 22:10
KonstruktorŁodziPodwodnych: to wynik będzie :
ctgα= 9
dobrze mi wyszło ?
29 kwi 22:21
Saizou : a dla α∊III ćw.
29 kwi 22:24
KonstruktorŁodziPodwodnych: to tylko wystarczy zmienic znaki ?
ze sin−
cos −
tg i ctg +
tak ?
29 kwi 22:28
Saizou : tak i jeszcze miło by było gdybyś usunął niewymierność
29 kwi 22:29
KonstruktorŁodziPodwodnych: w sensie 82 pod pierwiastkiem ?
Tylko , zbyt łatwo to sie liczy , jak za 4 punkty na tescie. Jesteś pewny / a , że to jest
dobrze ?
29 kwi 22:30
29 kwi 22:35