Sprawdź czy zachodzi równość sin α = ctg α / cos α = 1
KonstruktorŁodziPodwodnych: Sprawdź czy zachodzi równość sin α = ctg α / cos α = 1 . Uzasadnij przekształceniami.
/ to kreska ułamkowa
Prosze o pomoc, ponieważ kompletnie nie rozumiem tego zadania
29 kwi 21:45
Saizou : coś za dużo znaków "="
29 kwi 21:46
KonstruktorŁodziPodwodnych: Niestety , tak zostało skonstruowane zadanie
29 kwi 21:48
KonstruktorŁodziPodwodnych: Pomocy , proszę o odpowiedź
29 kwi 21:52
Saizou : a z jakiej książki to zadanie?
29 kwi 21:53
KonstruktorŁodziPodwodnych: Zadanie wymyślone przez specyficzną nauczycielkę matematyki w liceum w warszawie
29 kwi 21:55
Saizou : | 1 | | π | |
| =1 ⇔ x= |
| +2kπ , k∊C |
| sinx | | 2 | |
choć przekształcenie (według mnie)
29 kwi 22:02
29 kwi 22:03
KonstruktorŁodziPodwodnych: Jeżeli juz obracamy sie w temacie funkcji trygonometrycznych mogę jeszcze jedno zadanko, które
sprawia mi małą trudność ?
29 kwi 22:04
KonstruktorŁodziPodwodnych: Dany jest kąt α, taki że tgα = 1/9 . Oblicz wartości sin α, cos α i ctg α.
/ − kreska ułamkowa
29 kwi 22:05
Saizou : Eta, ale przekształcenie
| 1 | |
| =sinx jest sprzeczne  |
| sinx | |
29 kwi 22:05
Saizou : sin
2x+cos
2x=1
i układ do rozwiązania, aby wyliczyć sinusa i cosinusa
ps. jeśli tgx jest dodatni leży on w I albo w III ćwiartce układu
29 kwi 22:07
Eta:
| | ctgx | |
Dlatego, tam była równość podwójna sinx=1 i |
| =1 |
| | cosx | |
29 kwi 22:08
KonstruktorŁodziPodwodnych: sin x = 1 , cos x =9 , to ctg x = cos x / sin x
ctg = 9 ?
29 kwi 22:11
Saizou : cosx=9sinx
sin
2x+(9sinx)
2=1
sin
2x+81sin
2x=1
82sin
2x=1
| | √82 | | √82 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 82 | | 82 | |
| | √82 | | √82 | |
cosx=9* |
| cosx=−9 |
| |
| | 82 | | 82 | |
i ctgx=9
29 kwi 22:15
KonstruktorŁodziPodwodnych: to jest pełne rozwiązanie , tak ?
29 kwi 22:38
Saizou : tak
29 kwi 22:40