proszę o pomoc
Kala: ile pierwiastków ma wielomian W(x)=x3−9x+4
29 kwi 20:51
123: Max 3
29 kwi 20:54
ICSP: trzy
29 kwi 20:54
123: Troche to kiepskie do rozłożenia
29 kwi 20:55
jikA:
Brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
29 kwi 20:56
123: jikA, wolfram pokazuje 3 rozwiązania
29 kwi 20:58
Dominik: 123, w zbiorze liczb zespolonych. ten wielomian nie ma pierwiastkow rzeczywistych.
29 kwi 20:59
jikA:
No jasne że trzy już mi się porypało z Δ dla kwadratowej funkcji.
29 kwi 21:00
ICSP: Równanie trzeciego stopnia musi mieć co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty

Co wy dziś za głupoty gadacie ?
29 kwi 21:00
jikA:
Hah jasne ICSP nie denerwuj się na nas mi się już pomyliło z Δ dla funkcji kwadratowej.
29 kwi 21:02
29 kwi 21:03
123: Dobra tylko teraz mi powiedzcie jak to policzyc bez wolframa jakby sie na maturze trafilo?
29 kwi 21:05
Dominik: nie dostaniesz takiego wielomianu na maturze.
29 kwi 21:05
29 kwi 21:05
123: Mam nadzieje ^^
29 kwi 21:05
jikA:
Raczej nie policzysz chyba że znasz wzorki Cardano.
29 kwi 21:06
zombi: ICSP może ci policzy z Cardano, bo ja mam ich serdecznie dość
29 kwi 21:06
ICSP: a ktoś Ci każe cos liczyć ?
ustalmy f(x) = x3 oraz g(x) = 9x − 4
f(x) = g(x) ⇒ x3 − 9x + 4 = 0
rysujesz dwa wykresy i odczytujesz w ilu punktach się przetną.
Można również algebraicznie :
w(−5) = ?
w(0) = ?
w(2) = ?
w(4) = ?
Wyciągnąć wnioski
29 kwi 21:07
jikA:
Widziałem gdzieś ładniejsze wzorki od tych co podał Dominik.
29 kwi 21:08
123: ICSP, dzieki, wlasnie chodzilo mi o to jak sprawdzic ile takie cos moze miec rozwiazan
29 kwi 21:09
29 kwi 21:09