Geometria analityczna
Kamil: Wyznacz równanie prostej równoległej do danych prostych i równo odległej od każdej z nich.
y=√3x+1 , y=√3x+7
29 kwi 17:26
Kamil: Jakby ktoś wiedział to byłby super
29 kwi 17:31
Nienor: Nazwijmy tę prostę l, prosta l ma równanie: y=√3x+b. Jestzbiorem punktów postaci A=(x,
√3+b)
Na prostych:
k: y=√3x+1 i m: y=√3x+7 można wyznaczyć punkty:
P=(x, √3x+1) i Q=(x, √3+7)
Jeżeli proste m i k są równo odległe od l, to dla danego x:
PA = AQ
PA = (0,b−1)
AQ = (0,7−b)
b−1=7−b ⇒ b=4
l:y=√3+4
29 kwi 17:43
Kamil: Skąd się wzięło to, że b−1=7?
29 kwi 21:46
Nienor: z PA=AQ, równanie wektorowe.
29 kwi 21:48
Kamil: jeszcze niestety nie miałem równań wektorowych. jakby się zastanowić to na logike wiadomo, że
jest to
√3+4 , ale nie umiem tego wyliczyć
29 kwi 21:52
Kamil: Dobra, pomińmy to. Jakbyś mi mógł w tym pomoc:
Proste l1 i l2 są równoległe. Prosta l1 przecina osie układu współrzędnych w punktach A1
(0,−3), B1 (2,0) , a prosta l2 w punktach A2 (0,3) i B2 (−2,0). Oblicz odległość między tymi
prostymi.
29 kwi 21:53
Nienor: Tu wystarczą same podstawy:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html
oraz wiedza, że wektory są sobie równe jeśli ich części iksowe i igrekowe są sobie równe.
Można to też liczyć z odległości punktu od prostej, czy długości odcinków |PA|=|AQ|
29 kwi 21:56
Kamil: O, już mam, ale dzięki za pomoc. Nadal tylko nie rozumiem tego pierwssego
29 kwi 21:57
Nienor:
l1: −3=a*0+b ⇒ b=−3
3=a*0+b ⇒ b=3
Dla danego x
| | 3 | | 3 | |
punkt na l1 ma współrzędne P=(x, |
| x−3), punkt na l2 ma współrzędne Q=(x, |
| x+3)
|
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
|PQ|=√(x−x)2+( |
| x−3− |
| x−3)2 = √(−6)2 = 6 |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 22:02
Nienor: Policz długość |PA| i długść |AQ| i porównaj, powinno ci wyjść b=4.
29 kwi 22:03
Kamil: Tak, dzieki za pomoc.
29 kwi 22:24