Czy można obliczyć pole trójkąta korzystając z twierdzenia cosinusów?
karo: Czy można obliczyć pole trójkąta korzystając z twierdzenia cosinusów?
29 kwi 15:47
camus: Nie bezpośrednio, aczkolwiek można przy jego pomocy któryś z boków lub wysokość znaleść.
29 kwi 15:53
karo: a w tym zadaniu mogę z tego twierdzenia skorzystać właśnie aby obliczyć pole?
zad. w trójkącie ABC : IABI = 2, IBCI = √32, IACI = 1,5. oblicz cosinusy kątów w tym
trójkącie oraz jego pole.
...bo problem w tym że nie miałam jeszcze żadnych nowych wzorów na pole oprócz oczywiście tego
podstawowego : P = 1/2 a * h
... i dlatego pomyslałam że może da się coś wykombinować z twierdzenia cosinusów bo to zadanie
znajduje się właśnie w temacie o twierdzeniu cosinusów
29 kwi 16:04
ONA: Pole możesz wyliczyć z Herona
29 kwi 16:06
karo: ale nie miałam jeszcze tego wzoru
29 kwi 16:07
29 kwi 16:08
Bogdan:
podałem już Ci rozwiązanie
201432
29 kwi 16:10
karo: tak, tak wielkie dzięki, tylko byłam ciekawa czy można to obliczyć za pomocą tego twierdzenia
29 kwi 16:18