oblicz cosinusy kątów w tym trójkącie oraz jego pole
karo: W trójkącie ABC : IABI = 2 cm, IBCI = √32 cm, IACI = 1,5 cm. oblicz cosinusy kątów w tym
trójkącie oraz jego pole NIE używając wzorów :
P = 12 a * b * sin γ
P = √p(p−a)(p−b)(p−c)
P = 12 a2 sinβ * sinγsinα
29 kwi 15:15
MałyMatematyk: Z twierdzenia cosinusów.
29 kwi 15:21
29 kwi 15:22
MałyMatematyk:

Analogicznie do każdego kąta: a
2= b
2+c
2−2bc cosA
29 kwi 15:24
Bogdan:
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
(2 − x)2 + h2 = |
| ⇒ 4 − 4x + x2 + h2 = |
| ⇒ 4 − 4x + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
itd.
29 kwi 15:25
karo: to z twierdzenia cosinusów też można obliczyć pole?
29 kwi 15:29
Bogdan:
| | 1 | |
Oblicz x, potem h, pole P = |
| *2*h |
| | 2 | |
29 kwi 16:11
olaf:
2 lut 12:21