Usuniecie niewymiernosci
ame_110: Po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka √34+2√3 w liczniku jest √3
otrzymamy wyrażenie:
A.√3 + 1,5
B. 4 + 2√3
C.√3 − 1,5
D. 4 − 2√3
29 kwi 14:41
wojtek: wymnóż licznik i mianownik przez (4−2√3) (mianownik policzysz ze wzoru skróconego mnożenia),
poskracaj i masz.
29 kwi 14:47
ame_110: a czemu 4−2
√3 a nie −4−2
√3 ?
29 kwi 14:48
wojtek: Trzeci od góry wzór
55
29 kwi 14:56
ame_110: Nie bardzo mi wychodzi niewiem gdzie robie blad. w ostatecznosci wyszlo mi
√3−1,2 wiec
zaznaczylam C i to dobra odpowiedz ale z wyniku zle
29 kwi 16:00
agulka: Mnie również wyszło √3−1,5, więc musić sprawdzić jeszcze raz swoje obliczenia i może
natrafisz na błąd
29 kwi 19:16
agulka:
A oto jak do tego doszłam:
| √3 | | 4−2√3 | | √3*(4−2√3) | | 4√3−6 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 4+2√3 | | 4−2√3 | | 16−12 | | 4 | |
| 2(2√3−3) | | 2√3−3 | | 2√3 | | 3 | |
| = |
| = |
| − |
| =√3−1,5 |
| 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 kwi 19:29
krystek: agulka Ok
29 kwi 19:44