równanie
maturzystka13: witam,
chciałabym spytać jak rozwiązać takie równanie:
cos2x+2=3cosx?
29 kwi 14:14
Kejt:
2cos
2x−1+2=3cosx
2cosx
2x+1=3cosx
2cos
2x−3cosx+1=0
cosx=t; t∊<−1:1>
2t
2−3t+1=0
Δ=9−8=1
dokończ..
29 kwi 14:18
Dziabong: cos2x = cos2 x− sin2 x (Jest w tablicach maturalnych)
cos2 x− sin2 x = cos2 x − (1 − cos2 x) = cos2 x −1 + cos2 x = 2cos2 x − 1
To daje nam
2cos2 x − 1 +2 − 3cosx = 0
2cos2 x − 3cos x +1 = 0
Wstawiamy pomocniczą niewiadomą
t = cosx t ∊ <−1, 1>
2t2 −3t +1 = 0
I teraz jak normalne równanie kwadratowe, delta, pierwiastki
I jak wyjda pierwiastki t1 = ... i t2 = ... to podstawiasz za t = cosx i rozwiązujesz
Jak czegoś nie będziesz wiedziała to pisz.
29 kwi 14:20
Kejt: pierwsza
29 kwi 14:20
Dziabong: drugi
29 kwi 14:22
maturzystka13: heh wlasnie tez sie na tym zatrzymalam nie wiem jak ten cos x zapisac pozniej bo wychodzi:
cosx=1/2 i cox=1. I jak to dalej ugryżć?
29 kwi 14:31
29 kwi 14:34
maturzystka13: a to w tych zadaniach sie stopnie podaje?
29 kwi 14:38
Bogdan:
jeśli cosx = cosα ⇒ x = α + k*2π lub x = −α + k*2π, k∊C
cosx = −1 ⇒ x = π + k*2π
cosx = 1 ⇒ x = k*2π
29 kwi 14:39
Kejt:
kurde..nie podali tam z π, to będzie tak:
29 kwi 14:40
Dziabong: Jeżeli jesteś maturzystką to powinnaś być oswojona z tablicami maturalnymi − tam jest tabelka
podstawowych wartości funkcji trygonometrycznych.
29 kwi 14:41
Bogdan:
Rozwiązania na poziomie rozszerzonym podaje się raczej w radianach
29 kwi 14:42
maturzystka13: ok ok czaje czaje mam ta tableke , dzięki
29 kwi 14:42
maturzystka13: wiem wiem, zle zrozumialam
29 kwi 14:43
Kejt: to będziemy zdawać razem.. ^^
29 kwi 14:43
maturzystka13: heeh

ja dopiero dzisiaj 1 dzien rozszerzenie ruszam bo wczesniej sie na geo i ang
rozszerzonym skupilam, mat to tylko tak sobie aby miec pare pkt dodatkowych
29 kwi 14:45
maturzystka13: heeh

ja dopiero dzisiaj 1 dzien rozszerzenie ruszam bo wczesniej sie na geo i ang
rozszerzonym skupilam, mat to tylko tak sobie aby miec pare pkt dodatkowych
29 kwi 14:45
Kejt: no to ja matmę dzióbię tak stricte maturalnie od jakiegoś tygodnia.. został mi jeszcze
angielski

i kilka działów matmy do przerobienia.. i prezentacje zrobić.. i książki dwie
przeczytać wcześniej
29 kwi 14:47
maturzystka13: ooooo

moja prezentacja jeszcze wymaga kosmetycznych poprawek i mysle ze bedzie dobrze

ja
sie na geo skupiam mat to tak bardziej podstawa

powodzenia!
29 kwi 14:48
Kejt: nie dziękuję i nawzajem

no moja prezentacja nie istnieje..tzn. mam tezę

prawie..
29 kwi 14:50
maturzystka13: również nie dziękuje

to się szybko pisze także głowa do góry!
29 kwi 14:51
Kejt: tyle, że ja z polskiego to noga jestem.. całe życie tylko w matmie siedzę, heh. więc zajmie mi
to pewnie trochę więcej czasu..
29 kwi 14:52
maturzystka13: wydaje ci się

tam wystarczy wodę lać i będzie dobrze wiem z doświadczenia.
29 kwi 14:53
Kejt: jakbym umiała lać wodę..to nie byłoby problemu..

ja umysł ścisły..
29 kwi 15:03
Dziabong: Ja mam podobnie. Jedynie czego się to boje to polskiego. Nie znoszę czytania tych lektur
szkolnych, wolę sobie posiedzieć i porozwiązywać zadanka z matmy

30% z polskiego i będę zadowolony
29 kwi 15:11
maturzystka13: haah

ja nie wiem po co idę na to rozszerzenie kurde z mat

caly czas uczylam sie podstawy a
teraz niektorych nie wiem jak nawet zacząć
29 kwi 16:05
Kejt: jakby co to pytaj..chętnie pomogę
29 kwi 16:06
maturzystka13: okeej dzięki

jakoś sama się postaram poogarniać nikt za mnie i tak tego nie napisze
29 kwi 16:37