pare zadanek proszę o pomoc
ldop: 1. Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt P=(−1,2) i stycznych do okręgu o
równaniu (x−3)
2 + y
2=9
| | 3 | | 5 | |
2. Dany jest okrąg o równaniu x2+(y+4)2=9. Punkt P=( |
| ,− |
| ) jest środkiem boku AB |
| | 2 | | 2 | |
kwadratu ABCD wpisanego w ten okrąg. wyznacz wsopółrzędne wierzchołków B,C i D
3.Dane są punkty A=(−2,1) B=(0,−5) i C=(7,1). wyznacz punklt D tak, aby kąt ACB był kątem
prostym
4. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta opisana równaniemn 4x−3y+m=0 ma
dokładnie dwa punkty wspólne z okegiem o równaniu x
2+(y−3)
2=16
29 kwi 14:09
KAMIL: 1.
W równanie pęku prostych y=a(x−x0)+y0 Za x+0 i y0 wstawiasz pkt. P. Podstawiasz do równania
okręgu i wyznaczasz a.
29 kwi 14:20
KAMIL: W zadaniu 3. chyba coś jest pomieszane, napewno dobra treść?
29 kwi 14:30
29 kwi 14:33
ldop: zadanie 3 jest pomieszane

. treść. dane są pumnkty A=(−2,1) B=(2,3). na prostej opisanej
| | 1 | |
rówaniem y= |
| x znajdź taki punkt C,abt kąt ABC był kątem prostym. |
| | 2 | |
sorry za bład
29 kwi 14:36
KAMIL: A więc 3.
Pr. prostopadła do prostej y=1/2x czyli y=−2x+b. Podstawiamy punkt B czyli bedzie 3=−2*2+b =>
b=7, a więc prosta ma równianie y=−2x+7 I porównujemy obie proste, czyli −2x+7=1/2x => x=2,8,
a y=1,4
29 kwi 14:51