Pierwiastek wielomianu
trololo: Oblicz pierwiastek z wielomianu 3x5 − 9x2 − 2x +10.
W jaki sposób to wyliczyć?
28 kwi 22:30
Technik: Szukam kandydatów na pierwiastek tego wielomianu, wypisuje dzielniki wyrazu wolnego
1; −1 ; 2 ; −2 ; 5 ; −5 ; 10; −10
sprawdzam W(1)≠0
teraz kolejny W(−1)=0 jest pierwiastkiem bingo

czyli teraz podziel ten wielomian przez x+1 i po sprawie
28 kwi 22:36
trololo: Ok, ogarniam z tymi dzielnikami wyrazu wolnego, ale czemu mam potem dzielić przez x+1?
28 kwi 23:25
Mila: Aby obniżyć stopień wielomianu i znaleźć pozostałe pierwiastki, jeśli istnieją.
28 kwi 23:27
trololo: ok, ale czemu akurat x+1?
28 kwi 23:30
Mila:
Schemat Hornera :
3 0 0 −9 −2 10 x=−1
3 −3 3 −12 10 0
3x5 − 9x2 − 2x +10=(x+1)*(3x4−3x3+3x2−12x+10)
28 kwi 23:34
trololo: oki, dziękuję!
28 kwi 23:35
28 kwi 23:37