Podaj pierwiastki trójmianu kwadratowego i zapisz go w postaci ogólnej.
Aneta: Podaj pierwiastki trójmianu kwadratowego i zapisz go w postaci ogólnej.
a) y=(x+10) (x−20)
b) y=6(x−1/2)(x−1/3)
c) y=2(x+3)(3x−4)
d) y=5(x−2/5)(x+2/5)
e) y=(2x−4)(2x−1)
f) y=(2x+1)(3x+1)
g) y=(5x−2)(4x−3)
h) y=(2−3x)(x+4)
i) y=−x(x+3)
j) y=1/2x(2x−1)
k) y=(7−3x)x
l) y=(2x+3)2
28 kwi 19:43
28 kwi 19:44
dodo400: a) (x+10)(x−20)można zapisać w postaci (x2−20x+10x−200)=x2−10x−200.
Po prostu wymnażasz wszystko przez wszystko. Taki schemat rozwiązywania stosujesz od punktu a)
do punktu h). W punktach i) j) k) wymnażasz to co jest przed nawiasem przez to co jest w
nawiasie
a w punkcie l) masz wzór skróconego mnożenia postaci(a+b)2=(a2+2ab+b2)
28 kwi 19:54
Angi: y=(2x+1)(3x+1)
11 maj 13:24
janek191:
y = 2*(x + 0,5)*3*( x +
13)= 6*( x + 0,5)*( x +
13)
11 maj 13:39