funkcja wymierna
klaudia: oblicz wartosc funkcji wymiernej F dla podanego obok argumentu wynik przedstaw w postaci a+b√c
gdzie a,b,c ∊ W i c>0.
F(x)= x+1x−2, 1−√3
28 kwi 18:10
klaudia: prosze o pelne obliczenia i dziekuje za kazda pomoc!
28 kwi 18:10
Eta:
| | 2−√3 | | √3−2 | |
f(x)= |
| = |
| =............... usuń niewymierność z mianownika |
| | −1−√3 | | √3+1 | |
28 kwi 18:21
28 kwi 18:22
klaudia: tyle tez umeim zrobic nie wiem jak usunac niewymiernosc z tego mianownika a ta strona co mi
poslalas wcale mi nie pomogla, prosilam o pelne rozwiazanie
28 kwi 18:52
Eta:
28 kwi 18:52
klaudia: what?
jak nie chcesz pomoc to po co w ogole tu piszesz i tracisz czas
28 kwi 19:22
Krzysiek : KLaudia. Eta nie pomogla

. Wydaje mi sie ze az za duzo pomogla . bo takie obliczeniea to w
gimnazjum . NO chyba ze chodzisz do podstawowki . Wiec bez obrazy . Podziekowalas za kazda
pomoc wiec ja dostalas Masz przyklady zrobione wiec wedlud tego zrobisz swoj. pewnie z enie
beda identyczne jak ten ktory chcesz liczyc
jesli przerobisz te zadani co dostalas w linku od Ety to swoje zapisz tak
| √3−2 | | √3−1 | |
| * |
| i teraz licz |
| √3+1 | | √3−1 | |
28 kwi 21:28
Eta:
28 kwi 21:32